Risiko membeli hartanah di kawasan Pelancongan....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Sebelum ini ramai yang menyangka.... bila kita beli hartanah dekat kawasan pelancongan sahaja... Dah tentu boleh buat untung disebabkan Hartanah boleh disewakan secara harian, kepada pengunjung yang datang ke kawasan pelancongan tersebut.


Untuk makluman anda, Tanggapan tersebut tidak benar sepenuhnya... Walaupun kebanyakan situasi mungkin ya... Boleh buat untung..


Tapi, ada juga pembelian hartanah di kawasan pelancongan yang mengalami kerugian...

Malah berdasarkan rekod pada tahun 2020 dan 2021 terdapat  banyak hartanah yang dilelong pada harga yang murah di kawasan-kawasan pelancongan...


Contoh yang telah berlaku dan boleh dipelajari seperti di kawasan berikut :


1) Disney Avenue Kampar

Disney Avenue Kampar


2) Bukit Merah Laketown Resort

Bukit Merah Laketown Resort


3) Bukit Gambang Resort

Bukit Gambang Resort


4) Port Dickson

Tiara Beach Resort Port Dickson


5) Ipoh Studio (MAPS)


6) Melaka Resort


7) Dan lain-lain..


Kawasan-kawasan ini mempunyai daya tarikan dan menujukkan tiada keuntungan significant kepada industri hartanah di kawasan terlibat.


Ini antara tempat yang membuktikan pelaburan hartanah di kawasan-kawasan ini perlu dielakkan.


Dalam dunia pelaburan hartanah, keuntungan yang biasanya kita perolehi melalui dua sumber iaitu:

  1. Cashflow (dari sewaan)
  2. Capital gain (kenaikan harga hartanah)


Mengikut kajian, cashflow boleh dapat banyak jika tempat tersebut meriah/menarik. (Strategi sewa on daily basis)


Majoriti perkara ini berlaku tidak lama. Sampai satu masa kawasan tersebut hilang daya tarikan disebabkan persaingan kawasan setempat.


Paling penting dan ramai terlepas pandang adalah point no 2.


Majoriti/kebanyakkan tempat pelancongan ini bila hilang tarikan, maka akan jadi sepi (orang dah start tak pergi dan mula pergi ke tempat lain)


Ketika inilah kisah kegelapan akan berlaku dan akan menghantui pemilik rumah (kerugian yang teramat banyak)


Dan kajian menunjukkan majoriti pembeli merana atas kerugian ini.


Sebagai pengajaran untuk diri saya dan juga siapa yang pernah merasai pengalaman tersebut...

Sebelum beli hartanah, kena buat survey dulu lokasi hartanah yang ingin di beli...

Supaya tidak tersalah beli sehingga menanggung kerugian yang besar....


Sekali kita tersalah beli hartanah... Kita akan menanggung kerugian bertahun-tahun.... Berkemungkinan sehingga 35 tahun kita terpaksa menanggung kerugian tersebut...


Malah, mungkin juga ada yang terpaksa menanggung kerugian seumur hidup apabila diisytiharkan muflis akibat "kesilapan" tersebut...


Jadi, Sangat penting! Sebelum beli mana-mana hartanah disyorkan untuk dapatkan ilmu terlebih dahulu....


Berikut merupakan info terbaik yang dapat membantu kita mengurangkan kerugian semasa membeli hartanah...


-> Panduan Beli Rumah Lelong (Klik Di Sini)

-> Berani Labur @ Lebur (Klik Di Sini)

-> Jalan Pintas Dengan Hartanah (Klik Di Sini)


Ingat! beli rumah tak salah. Cuma, jangan beli rumah di tempat yang salah. 


Semoga bermanfaat... 


Info berkaitan:


Labels

BANDAR BARU SETIA AWAN PERDANA (2) BANKRAP (4) Batu gajah Perak (3) beli rumah busuk (3) Beli Rumah Lelong (25) beli rumah pertama (1) Bisnes Travel (1) Blog Carian Homestay Malaysia (5) Bota kanan (1) Cameron Highland (2) Carian Homestay Malaysia (7) D'AMAN RESIDENSI MERU JAYA (1) ebook percuma (3) Ebook Rahsia Buat Duit Tambah-Tambahan Dengan Homestay (2) ebook rahsia homestay (1) Ebook Senarai Homestay (3) emas (4) harga emas (2) hARTANAH (33) Hartanah Lelong (15) Homestay (135) Homestay di Batu Gajah Perak (2) Homestay di Cameron Highlands (2) Homestay di Ipoh Perak (3) Homestay di Kelantan (9) Homestay Di Langkawi (3) Homestay Di Melaka (15) Homestay di Port Dickson (4) Homestay di Seremban (2) Homestay di Seri Iskandar Perak (5) Homestay di Tanah Rata Cameron Highlands (1) Homestay Malaysia (4) Homestay Melaka (8) HOMESTAY SERI ISKANDAR (6) Homestay Seri Iskandar Perak (2) Hotel (5) hotel murah (1) Ilmu hartanah (17) Ilmu Kewangan (5) Ilmu pelaburan (8) ilmu pelaburan hartanah (16) Ilmu pelaburan saham (3) IPOH PERAK (2) jadikan homestay sebagai lubuk buat duit (1) kerja part time (5) KWSP (5) Labur atau lebur (1) Langkawi (3) lelong (21) Lelong Rumah (3) Lelongan LPPSA (9) LPPSA (15) MAPS THEME PARK (1) MORATORIUM (7) Pak Ya homestay (9) Pak Ya Homestay di Batu Gajah Perak (2) Pak Ya Homestay Seri Iskandar Perak (5) Pelaburan (10) pelaburan emas (5) PELABURAN HARTANAH (38) Pelaburan Saham (29) pendapatan pasif (3) Perak (7) rahsia homestay (2) Rangkaian Pak Ya Homestay (3) Rumah baru di Manjung Perak (2) Rumah baru di Seri Manjung Perak (1) Rumah baru di Taman Desa Harmoni Bota Kanan (1) RUMAH DI IPOH (1) RUMAH DI mERU jAYA (1) rumah di seri manjung (4) Rumah di Sitiawan (2) Rumah lelong (72) Rumah Teres 1 Tingkat (5) Rumah Untuk Dijual (4) SAMUDERA RESIDENCE SERI MANJUNG PERAK (2) Senarai Homestay (3) Senarai Homestay (20) Senarai Homestay di batu Gajah Perak (2) Senarai Homestay di Johor (1) Senarai Homestay di Kelantan (2) senarai homestay di Malaysia (8) Senarai Homestay di Melaka (3) Senarai Homestay di Negeri Johor (1) Senarai Homestay di Perak (5) Senarai Homestay di Terengganu (1) Senarai Homestay Melaka (1) senarai Rumah (2) Senarai Rumah Murah (1) Seri Iskandar Perak (5) Seri Manjung Perak (3) Sitiawan (2) Taman Desa Harmoni (1) TAMAN MANJUNG POINT SEKSYEN 2 (1)