Showing posts with label PELABURAN HARTANAH. Show all posts
Showing posts with label PELABURAN HARTANAH. Show all posts

Kerugian dalam Hartanah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Semua orang cerita untung dalam hartanah. Semua suka dengar benda yang indah, tapi data lelong yang ada diinternet ini menceritakan perkara yang sebalik nya. Mari kita lihat dari sudut yang lain pula. 


Data rumah Lelong yang menunjukkan kerugian dalam hartanah
Data rumah Lelong yang menunjukkan kerugian dalam hartanah

KECOH DI MEDIA SOSIAL : ADA RUMAH DI LELONG BAWAH HARGA RM10 RIBU

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Hari ini heboh di media sosial apabila 2 orang pakar kewangan dan hartanah berkongsi tentang rumah-rumah yang di lelong pada harga rezab dibawah RM10 ribu. Bila baca, macam tak logikkan ada rumah yang dijual sehingga tahap murah macam tu. Tapi inilah realitinya. Boleh baca perkongsian daripada Dr Azizul Azli Ahmad dan tuan Shafie Bustan.


Ada rumah yang dilelong pada harga bawah RM10 ribu
Ada rumah yang dilelong pada harga bawah RM10 ribu

Real Case Study : Harga Rumah Turun Dari RM500 ribu kepada RM171 ribu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Jom kita tengok real data lelong ini iaitu sebuah Unit duplex dengan keluasan 710sqt ... 

Rumah Lelong sebuah Unit duplex dengan keluasan 710sqt
Rumah Lelong sebuah Unit duplex dengan keluasan 710sqt

Siapa Kata Harga Rumah Tak Akan Turun? Inilah realiti sebenar yang semua orang perlu tahu.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Pelaburan hartanah pada situasi sekarang dah tak sama dengan pelaburan hartanah 2 tahun sebelum ini. Ini berdasarkan kepada pemerhatian saya dan situasi yang sedang dihadapi oleh ramai pelabur hartanah, sehingga ada rumah-rumah mereka yang dilelong oleh pihak bank.


Siapa Kata Harga Rumah Tak Akan Turun? (Gambar hiasan)

Lambakan Lot Kedai Untuk Dilelong

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Dah lama tak semak listing rumah lelong terkini disebabkan MCO/PKP/Lockdown.  Dalam tempoh tersebut, banyak listing rumah lelong di postpone.

Macam mana anda nak beli?

Stamping pun tak boleh, Office lawyer pun tutup, pejabat tanah pun tutup dan segala urusan tergendala.



Lot Kedai Untuk Dilelong dekat JB harga RM68,850 pun ada
Lot Kedai Untuk Dilelong dekat JB harga RM68,850 pun ada

Nak Refinance Rumah?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Waktu dalam keadaan ekonomi begini memang ramai nak guna duit...

  • Ada yang terpikir nak jual rumah
  • Ada juga yang nak refinance rumah 
  • Ada yang nak buat debt consolidation 
  • Ada yang nak kurangkan monthly installment
  • dan lain-lain


Calculator DSR Refinance Rumah, Sumber : Klik Di Sini

Kesan Co­vid-19 : Harga Rumah Turun 16 Peratus

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Pasaran harta­nah di negara ini kembali turun, selepas kali terakhir ber­laku semasa krisis kewangan 1998 yang menyebabkan ke­me­lesetan eko­nomi. Keadaan itu dipengaruhi lam­­­bakan hartanah yang ter­ke­san dengan pandemik Co­vid-19 menyebabkan penurunan 15.8 pe­ratus sejak penghujung 2019 sehingga sekarang. 


Harga Rumah Turun 16 peratus
Sumber : UtusanMalaysiaOnline bertarikh 17 Jun 2021

Review ebook : Susah ke? Beli Rumah Dari kacamata perunding hartanah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Syukur Alhamdulillah...


Saya dah baca keseluruhan ebook Susah ke? Beli Rumah Dari kacamata perunding hartanah.


Untuk makluman, ramai orang mempunyai keinginan untuk membeli rumah, tapi ramai yang tak berjaya disebabkan tidak melepasi kelayakan yang ditetapkan.


Susah ke? Beli Rumah Dari kacamata perunding hartanah
Susah ke? Beli Rumah Dari kacamata perunding hartanah, Sumber : Klik Di Sini

Berdasarkan pengalaman perunding hartanah, kebanyakan pembeli yang tidak berjaya nak beli rumah disebabkan mereka tidak mempunyai ilmu dan pengetahuan tentang cara-cara untuk membeli rumah.


Jadi, dengan membaca ebook ini ianya sangat membantu mereka yang nak membeli rumah terutamanya bagi mereka yang nak membeli rumah pertama.


Dalam ebook ini ada dikongsikan cara-cara nak beli rumah:

  • Bermula dari pemilihan rumah yang hendak dibeli
  • Cara semak kelayakan membeli rumah seperti DSR, NDI, Formula 200, Rekod kredit CCRIS dan CTOS.
  • Keperluan melantik perunding hartanah, termasuk ciri-ciri perunding hartanah yang perlu anda pilih dan elakkan.


Sekiranya anda berjaya memilih perunding hartanah yang betul, ia akan dapat membantu anda untuk memilih rumah yang betul dan dapat memberi keuntungan dalam pelaburan hatanah pada kemudian hari.


Selain itu, dalam ebook ini juga turut mengandungi: 

  • Teknik-teknik Closed Deal sebelum dan semasa membeli rumah (Perunding hartanah yang bagus akan dapat memudahkan semua urusan anda)
  • Dokumen-dokumen yang perlu disediakan untuk membeli rumah.
  • Orang bergaji tetap apa senarai dokumen yang diperlukan??
  • Orang yang berniaga pula bagaimana pula jenis dokumen yang perlu disediakan??
  • Apa yang perlu pembeli tahu dan membuat persediaan semasa peroses menandatangani Perjanjian jual Beli (SPA/SNP)
  • Proses yang perlu dilakukan sebelum pindah masuk ke rumah yang dibeli.
  • dan lain-lain info yang pastinya anda perlukan.


Dalam ebook ini juga turut dikongsikan Tips-tips yang perlu dilakukan oleh pembaca sebagai persediaan supaya berjaya membeli rumah pertama.


Isi kandungan ebook ini bagi saya ringkas dan padat serta mudah difahami. Pastinya akan dapat membantu pembaca untuk melakukan tindakan yang tepat dalam setiap urusan untuk membeli rumah.


Jangan lupa juga untuk membaca ebook 22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah yang turut dipakejkan bersama dengan ebook Susah ke? Beli Rumah Dari kacamata perunding hartanah

22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah
22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah, Sumber : Klik Di Sini


Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini. Semoga info-info yang dikongsikan dapat memberi manfaat kepada kita semua…


In Shaa Allah...


Info Berkaitan:

PUTARAN EKONOMI PALING MEMBERI KESAN DALAM TEMPOH PKP

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Roda kehidupan itu bulat. Sekejap kita berada di atas dan sekejap kita berada di bawah. Itu merupakan lumrah dalam kehidupan. Sebab tu kita perlu sentiasa beringat pada waktu susah ataupun senang. Sentiasa bersyukur dengan rezeki yang ada.


Putaran ekonomi paling memberi kesan dalam tempoh PKP
Putaran ekonomi paling memberi kesan dalam tempoh PKP

PROMO CODE : 16% SEMPENA 6.6

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bermula pada jam 8.00pm 5 Jun 2021 hingga 6 Jun 2021 tepat jam 11.59 malam, sukacitanya tuan Shafie Bustan lancarkan discount pada kesemua karya real case beliau sebanyak 16%.

Anda cuma perlu masuk ke link dibawah ini, dan masukkan " 16% " di ruang promo code.

Diskaun 16% ebook Kombo Rumah Lelong dan Kereta Lelong sempena 6.6
Diskaun 16% ebook Kombo Rumah Lelong dan Kereta Lelong sempena 6

Listing Lelong Raya : Melibatkan Lebih 60 Hartanah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Raya ini pastinya ramai orang tak boleh nak keluar ke mana mana akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara.


Bosan-bosan duduk dekat rumah, Jom kita tengok listing rumah lelong yang bilangannya, semakin lama semakin banyak..

Melambak melambak bank lelong rumah secara dalam talian di musim perayaan ini. Macam tahu-tahu jer raya kali ni nak PKP. ;)

Dari Short Term Investment Ke Long Term Investment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Ada banyak jenis pelaburan diluar sana. Ada short term investment dan ada long term investment. 


Short Term Investmen


Biasanya short term investment ini ada risiko yang tinggi berbanding long term investment. Contohnya investment saham atau pun FCPO, mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Sumber : https://ezy.la/LaburFCPO

3 Cara Pantas Kumpul Modal Beli Rumah Lelong

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Semenjak saya berkongsi info tentang rumah lelong, ramai pembaca blog saya sangat berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut cara-cara membeli rumah lelong. Sehinggakan ada yang PM saya, disebabkan mereka menyangka saya salah seorang ejen rumah lelong. 


Sekiranya anda ketinggalan untuk membaca post tersebut, anda boleh membacanya di sini -> Senarai Rumah Yang Akan Dilelong Oleh LPPSA Pada 10 April 2021


Sebenarnya saya hanya seorang penulis blog biasa yang ingin berkongsi cara-cara membeli rumah lelong dengan harapan dapat membantu lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah sendiri. Sekiranya anda nak mencari ejen rumah lelong atau mereka yang ada pengalaman dalam selok belok rumah lelong, saya boleh rekemenkan 2 nama setakat ini, iaitu tuan Shafie Bustan dan tuan Fairus Mohd Tabiee.

Kenapa Sampai Sekarang Saya Masih Belum Beli Rumah???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Sebelum ini ada satu post blog ini menjadi Viral dalam beberapa group. Post yang dimaksudkan ialah seperti berikut:

Adakah Bilangan Rumah Tidak Mencukupi Antara Punca Ramai Penjawat Awam Masih Belum Membeli Rumah?


Melalui post tersebut, saya dapat mengumpul ramai orang yang masih belum membeli rumah.


Tapi, kebanyakan daripada mereka menyalahkan pihak-pihak lain yang telah menyebabkan mereka tidak berjaya memiliki rumah senediri sehingga sekarang.

Kenapa Sampai Sekarang Saya Masih Belum Beli Rumah???
Kenapa Sampai Sekarang Saya Masih Belum Beli Rumah???

Pulangan Pelaburan Tabung Haji, ASB dan KWSP Pada Tahun 2020

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Syukur Alhamdulilah...

Kes Covid-19 nampaknya sudah semakin menurun!

PKP pun sudah bertukar menjadi PKPB & PKPP, orang ramai pula sudah boleh rentas daerah mulai 5 Mac 2021.


Anak-anak tahun 1&2 dah mula boleh pergi sekolah semula. 

Seronok diorang dapat jumpa kawan-kawan yang dah lama tak jumpa!

Minggu ini juga, KWSP dan Tabung Haji telah mengumumkan kadar dividen/bonus mereka.

Seperti yang dijangka, pulangan keuntungan untuk tahun 2020 tidaklah begitu tinggi disebabkan situasi ekonomi seluruh dunia yang terjejas gara-gara pandemik Covid-19.

Lambakan Rumah Lelong Harga Murah Dalam Pasaran Hartanah Tahun 2021

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Tinggal beberapa hari lagi bulan Januari 2021 akan pergi meninggalkan kita. Ini bermaksud bulan Februari 2021 sedang melambai-lambai menanti kehadiran kita. Seperti yang semua orang tahu keadaan ekonomi negara kita pada hari ini agak terjejas berikutan Pendemik Covid 19 yang masih belum ada kesudahannya.


Kesannya dapat dilihat dengan jelas dalam pasaran hartanah, di mana berlakunya lambakan rumah Lelong pada awal tahun 2021 ini. Jadi, sesiapa yang sedang mencari rumah-rumah lelong di bawah harga pasaran, ini merupakan masa yang paling baik untuk mendapatkan rumah tersebut.

Pengajaran kepada kita Akibat Membeli Rumah di Luar Kemampuan...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Dalam post kali ni saya sekadar untuk memberi nasihat dan peringatan kepada diri sendiri dan juga sahabat-sahabat yang sedang dalam proses untuk membeli rumah terutamanya kepada graduan yang baru mula bekerja.

Sumber : Klik Di Sini

Contoh Senarai rumah yang akan diLelong oleh pihak LPPSA pada 15 Ogos 2020

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sejak akhir-akhir ini semakin banyak senarai rumah-rumah lelong yang dikeluarkan oleh pihak LPPSA. Ini berikutan LPPSA akan buat sesi lelongan rumah pada 15 Ogos ini.

Senarai Rumah-rumah Lelong LPPSA
Sebahagian daripada Senarai Rumah-rumah Lelong LPPSA

Modal Beli Hartanah dan Buat Homestay Di Langkawi Tak sampai RM11 Ribu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sejak akhir-akhir ini saya banyak mengikuti perkembangan Tuan Shafie Bustan (Jutawan Homestay Idola) di media sosial disebabkan beliau memiliki beberapa buah homestay yang unik.

Dalam post pada kali ini saya nak kongsikan salah satu daripada homestay beliau yang dibeli dan dijadikan sebagai homestay dengan modal tak sampai RM11 ribu.

Sumber : Klik Di Sini
Pemandangan dari Homestay Milik Tuan Shafie Bustan di Langkawi yang dibeli dan di buat homestay dengan modal tak sampai RM11 Ribu

Jutawan Homestay Idola : Untung RM490 Ribu pada 28 Julai 2020

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bila sebut tentang Jutawan Homestay, hanya dua orang sahaja yang bermain di minda saya iaitu tuan Shafie Bustan (Jutawan Homestay Idola) dan tuan Faridil Atras (Penulis ebook Jutawan Homestay).

Kedua-duanya mempunyai kisah kejayaan (bukti) yang boleh dijadikan sebagai inspirasi kepada pengusaha-pengusaha homestay dan juga para pelabur hartanah.

Antara mereka berdua (tuan Shafie Bustan (Jutawan Homestay Idola) dan tuan Faridil Atras (Penulis ebook Jutawan Homestay)), saya lebih tertarik untuk mengikuti kisah dan perjalanaan tuan Shafie Bustan disebabkan beliau seorang pengusaha homestay dan pelabur hartanah yang unik dan Rajin.

Anda boleh tengok sendiri ketiga-tiga homestay yang beliau miliki. Masing-masing mempunyai keunikannya yang tersendiri.

Senarai Homestay yang dilimiki oleh Shafie Bustan (Jutawan Homestay Idola)


1. Homestay Kontena Melaka