Kesan Co­vid-19 : Harga Rumah Turun 16 Peratus

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Pasaran harta­nah di negara ini kembali turun, selepas kali terakhir ber­laku semasa krisis kewangan 1998 yang menyebabkan ke­me­lesetan eko­nomi. Keadaan itu dipengaruhi lam­­­bakan hartanah yang ter­ke­san dengan pandemik Co­vid-19 menyebabkan penurunan 15.8 pe­ratus sejak penghujung 2019 sehingga sekarang. 


Harga Rumah Turun 16 peratus
Sumber : UtusanMalaysiaOnline bertarikh 17 Jun 2021

Dalam pasaran hartanah sekarang ini ada terlalu banyak pilihan. Ada pasaran rumah Undecon, rumah Susbsale, dan rumah lelongApabila terdapat lambakan rumah dalam ketiga-tiga pasaran, secara tidak langsung boleh menyebabkan harga rumah jatuh.

 

Harga Rumah Turun 16 peratus
Harga Rumah Turun 16 peratus


Nak dapat rumah murah yang jatuh harga, sudah tentu lebih mudah diperolehi dalam pasaran Susbsale dan lelong.


Dalam pasaran subsale sekarang ni terdapat ramai pembeli yang terdesak nak menjual rumah mereka berikutan tak mampu nak teruskan membayar pinjaman rumah akibat terjejas dengan situasi pendemik Covid-19. Mungkin ada diantara mereka yang kehilangan pekerjaan atau peniaga yang berhadapan dengan kerugian dalam perniagaan mereka.  


Daripada rumah mereka kena lelong, lebih baik mereka berusaha menjual rumah mereka.. Walaupun terpaksa menjual di bawah harga pasaran.


Tapi dalam situasi sekarang ni sebenarnya banyak juga rumah yang tak terjual dalam pasaran subsales. Disebabkan ramai orang tak ada modal nak beli rumah, walaupun harga rumah lebih murah daripada harga pasaran.


Bila rumah-rumah tersebut tak terjual, sedangkan pinjaman rumah tetap terus berjalan, menyebabkan pemilik-pemilik rumah gagal  menjelaskan bayaran pinjaman sehingga akhirnya rumah-rumah tersebut di lelong oleh pihak yang memberi pinjaman kepada mereka seperti Bank, Koperasi, dan LPPSA.


Disebabkan itulah berlakunya banyak juga rumah yang kena lelong sejak akhir-akhir ini. Dan ada diantara rumah lelong ni rumah yang baru sahaja siap.. Baru beberapa bulan owner dapat kunci tapi dah kena lelong, disebabkan mereka gagal bayar pinjaman rumah selama beberapa bulan.


Macamana nak beli rumah Lelong? (Klik Di Sini)


Dekat mana nak dapatkan list rumah Subsale ini?


Biasanya perunding hartanah mempunyai senarai rumah-rumah subsale ini. Mereka (perunding hartanah) boleh bantu anda untuk dapatkan rumah subsale di bawah harga pasaran yang sesuai dengan tahap kewangan anda.


Susah ke? Beli Rumah Dari kacamata perunding hartanah
Sumber : Klik Di Sini


Siapa yang berhajat nak beli rumah pada waktu ini, cuba hubungi perunding-perunding hartanah berhampiran dengan tempat anda. In Shaa Allah, dengan bantuan mereka anda boleh dapat rumah murah seperti yang anda perlukan.

22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah
22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah, Sumber : Klik Di Sini


Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini. Semoga info-info yang dikongsikan dapat memberi manfaat kepada kita semua…


In Shaa Allah...


Info Berkaitan:

Labels

BANDAR BARU SETIA AWAN PERDANA (2) BANKRAP (4) Batu gajah Perak (3) beli rumah busuk (3) Beli Rumah Lelong (25) beli rumah pertama (1) Bisnes Travel (1) Blog Carian Homestay Malaysia (5) Bota kanan (1) Cameron Highland (2) Carian Homestay Malaysia (7) D'AMAN RESIDENSI MERU JAYA (1) ebook percuma (3) Ebook Rahsia Buat Duit Tambah-Tambahan Dengan Homestay (2) ebook rahsia homestay (1) Ebook Senarai Homestay (3) emas (4) harga emas (2) hARTANAH (33) Hartanah Lelong (15) Homestay (135) Homestay di Batu Gajah Perak (2) Homestay di Cameron Highlands (2) Homestay di Ipoh Perak (3) Homestay di Kelantan (9) Homestay Di Langkawi (3) Homestay Di Melaka (15) Homestay di Port Dickson (4) Homestay di Seremban (2) Homestay di Seri Iskandar Perak (5) Homestay di Tanah Rata Cameron Highlands (1) Homestay Malaysia (4) Homestay Melaka (8) HOMESTAY SERI ISKANDAR (6) Homestay Seri Iskandar Perak (2) Hotel (5) hotel murah (1) Ilmu hartanah (17) Ilmu Kewangan (5) Ilmu pelaburan (8) ilmu pelaburan hartanah (16) Ilmu pelaburan saham (3) IPOH PERAK (2) jadikan homestay sebagai lubuk buat duit (1) kerja part time (5) KWSP (5) Labur atau lebur (1) Langkawi (3) lelong (21) Lelong Rumah (3) Lelongan LPPSA (9) LPPSA (15) MAPS THEME PARK (1) MORATORIUM (7) Pak Ya homestay (9) Pak Ya Homestay di Batu Gajah Perak (2) Pak Ya Homestay Seri Iskandar Perak (5) Pelaburan (10) pelaburan emas (5) PELABURAN HARTANAH (38) Pelaburan Saham (29) pendapatan pasif (3) Perak (7) rahsia homestay (2) Rangkaian Pak Ya Homestay (3) Rumah baru di Manjung Perak (2) Rumah baru di Seri Manjung Perak (1) Rumah baru di Taman Desa Harmoni Bota Kanan (1) RUMAH DI IPOH (1) RUMAH DI mERU jAYA (1) rumah di seri manjung (4) Rumah di Sitiawan (2) Rumah lelong (72) Rumah Teres 1 Tingkat (5) Rumah Untuk Dijual (4) SAMUDERA RESIDENCE SERI MANJUNG PERAK (2) Senarai Homestay (3) Senarai Homestay (20) Senarai Homestay di batu Gajah Perak (2) Senarai Homestay di Johor (1) Senarai Homestay di Kelantan (2) senarai homestay di Malaysia (8) Senarai Homestay di Melaka (3) Senarai Homestay di Negeri Johor (1) Senarai Homestay di Perak (5) Senarai Homestay di Terengganu (1) Senarai Homestay Melaka (1) senarai Rumah (2) Senarai Rumah Murah (1) Seri Iskandar Perak (5) Seri Manjung Perak (3) Sitiawan (2) Taman Desa Harmoni (1) TAMAN MANJUNG POINT SEKSYEN 2 (1)