Kesan Co­vid-19 : Harga Rumah Turun 16 Peratus

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Pasaran harta­nah di negara ini kembali turun, selepas kali terakhir ber­laku semasa krisis kewangan 1998 yang menyebabkan ke­me­lesetan eko­nomi. Keadaan itu dipengaruhi lam­­­bakan hartanah yang ter­ke­san dengan pandemik Co­vid-19 menyebabkan penurunan 15.8 pe­ratus sejak penghujung 2019 sehingga sekarang. 


Harga Rumah Turun 16 peratus
Sumber : UtusanMalaysiaOnline bertarikh 17 Jun 2021

Dalam pasaran hartanah sekarang ini ada terlalu banyak pilihan. Ada pasaran rumah Undecon, rumah Susbsale, dan rumah lelongApabila terdapat lambakan rumah dalam ketiga-tiga pasaran, secara tidak langsung boleh menyebabkan harga rumah jatuh.

 

Harga Rumah Turun 16 peratus
Harga Rumah Turun 16 peratus


Nak dapat rumah murah yang jatuh harga, sudah tentu lebih mudah diperolehi dalam pasaran Susbsale dan lelong.


Dalam pasaran subsale sekarang ni terdapat ramai pembeli yang terdesak nak menjual rumah mereka berikutan tak mampu nak teruskan membayar pinjaman rumah akibat terjejas dengan situasi pendemik Covid-19. Mungkin ada diantara mereka yang kehilangan pekerjaan atau peniaga yang berhadapan dengan kerugian dalam perniagaan mereka.  


Daripada rumah mereka kena lelong, lebih baik mereka berusaha menjual rumah mereka.. Walaupun terpaksa menjual di bawah harga pasaran.


Tapi dalam situasi sekarang ni sebenarnya banyak juga rumah yang tak terjual dalam pasaran subsales. Disebabkan ramai orang tak ada modal nak beli rumah, walaupun harga rumah lebih murah daripada harga pasaran.


Bila rumah-rumah tersebut tak terjual, sedangkan pinjaman rumah tetap terus berjalan, menyebabkan pemilik-pemilik rumah gagal  menjelaskan bayaran pinjaman sehingga akhirnya rumah-rumah tersebut di lelong oleh pihak yang memberi pinjaman kepada mereka seperti Bank, Koperasi, dan LPPSA.


Disebabkan itulah berlakunya banyak juga rumah yang kena lelong sejak akhir-akhir ini. Dan ada diantara rumah lelong ni rumah yang baru sahaja siap.. Baru beberapa bulan owner dapat kunci tapi dah kena lelong, disebabkan mereka gagal bayar pinjaman rumah selama beberapa bulan.


Macamana nak beli rumah Lelong? (Klik Di Sini)


Dekat mana nak dapatkan list rumah Subsale ini?


Biasanya perunding hartanah mempunyai senarai rumah-rumah subsale ini. Mereka (perunding hartanah) boleh bantu anda untuk dapatkan rumah subsale di bawah harga pasaran yang sesuai dengan tahap kewangan anda.


Susah ke? Beli Rumah Dari kacamata perunding hartanah
Sumber : Klik Di Sini


Siapa yang berhajat nak beli rumah pada waktu ini, cuba hubungi perunding-perunding hartanah berhampiran dengan tempat anda. In Shaa Allah, dengan bantuan mereka anda boleh dapat rumah murah seperti yang anda perlukan.

22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah
22 Kesilapan Sewaktu Berurusan Dengan Perunding Hartanah, Sumber : Klik Di Sini


Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini. Semoga info-info yang dikongsikan dapat memberi manfaat kepada kita semua…


In Shaa Allah...


Info Berkaitan: