Real Case Study : Dari Rumah Lelong Ke Guest House (Homestay) 7 Bintang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Kali ni saya nak kongsikan satu lagi real Case Study tentang Rumah Lelong di Ayer Keroh Melaka yang diubahsuai menjadi Guest house/Homestay 7 Bintang. 


    Rumah Lelong di Ayer Keroh Melaka jadi Homestay
    Asalnya rumah ini merupakan sebuah rumah lelong 

    Kisah rumah lelong yang sangat memberi Inspirasi


    Sebelum ini kami pernah kongsikan satu kisah sebuah rumah yang dibeli secara lelong pada harga di bawah RM200K di Ayer Keroh Melaka.


    Kemudian rumah itu diubah suai untuk dijadikan sebagai Homestay...

    Tapi pada masa itu, rumah tersebut masih dalam proses renovasi

    Boleh baca di sini -> Real Case Study : Rumah Teres Corner Lot Di Ayer Keroh Melaka Pada Harga RM190 Ribu



    Nak tahu apa jadi kepada rumah lelong ini sekarang??


    Kali pertama lihat foto-foto rumah ini rasa macam tak percaya... WOW!!


    Rumah Lelong yang telah diubahsuai kepada Guest House (Homestay) 7 Bintang
    Rumah Lelong yang telah diubahsuai kepada Guest House (Homestay) 7 Bintang

    Ruang "BBQ" Guest House/Homestay 7 Bintang
    Ruang "BBQ" Guest House/Homestay 7 Bintang

    Bilik Tidur Guest House/Homestay 7 Bintang
    Bilik Tidur Guest House/Homestay 7 Bintang 

    Ruang dapur Guest House/Homestay 7 Bintang
    Ruang dapur Guest House/Homestay 7 Bintang 


    Ruang makan Guest House/Homestay 7 Bintang
    Ruang makan Guest House/Homestay 7 Bintang 

    Ruang tamu Guest House/Homestay 7 Bintang
    Ruang tamu Guest House/Homestay 7 Bintang

    Ruang menunggu Guest House/Homestay 7 Bintang
    Ruang menunggu Guest House/Homestay 7 Bintang


    Guest House/Homestay 7 Bintang yang lengkap dengan kemudahan Swimming Pool

    Guest House/Homestay 7 Bintang yang lengkap dengan kemudahan Swimming Pool


    Serius!! Ada faktor WOW di situ..

    WOW... WOW.. WOW.. 3 WOW saya bagi..


    Tak percaya, rumah lelong yang dulu... sampai boleh jadi cantik begini.


    Bukan sekadar cantik...

    Malah tersangat cantik..

    Siap ada swimming pool lagi..


    Menurut sumber terkini setelah mendapat kepastian, Rumah lelong ini dibeli pada harga RM190,000 sahaja sedangkan harga pasaran pada waktu itu ialah RM350,000 - RM380,000.

    Menang rumah Lelong RM190K
    Sumber : Klik Di Sini

    Beliau menang lelong pada harga reserve price sahaja. Tiada pembida lain.  

    Memang murah rezeki beliau. 

    Mungkin disebabkan niat beliau yang baik. Impian untuk bangunkan kediaman ini untuk anaknya yang mempunyai masalah kesihatan...


    Hasilnya..

    Rumah ini menjadi rumah tumpuan untuk setiap mata-mata yang memandangnya.


    Sesiapa Juga yang memandang rumah ini pasti akan jatuh hati.


    Tapi, untuk menjadikan rumah lelong seperti ini sehingga jadi cantik macam ini perlu melalui beberapa proses:

    • Bermula daripada memilih hartanah
    • Tujuan membeli rumah
    • Semasa memilih tukang cat rumah
    • Semasa berundung dengan tukang besi sehingga dapat menjimatkan kos daripada asal RM17,000 sehingga jadi RM12,000 sahaja (Dekat sini sahaja dah dapat jimat RM5,000) 
    • Kaedah pembayaran kepada kontraktor
    • Buat lukisan plan rumah sendiri untuk lebih menjimatkan kos


    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay
    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Proses Renovasi rumah lelong kepada homestay

    Boleh tengok 14 gambar perubahan rumah ini sebelum dan selepas melalui proses renovasi dengan gerakkan mouse di atas

    Satu perkara yang penting dalam proses renovasi ialah pastikan kita tidak ditipu oleh tukang-tukang buat rumah.


    Ada sesetngeh tukang yang mengambil kesempatan, Sebaik sahaja dapat deposit terus "menghilangkan diri" begitu sahaja. 


    Pemilik rumah ini mempunyai strategi yang baik agar kita 'win-win' situation dalam urusan menubahsuai rumah kediaman. 


    Boleh baca disini -> https://yup.la/RumahLelong7Bintang


    Untuk makluman anda, hartanah lelong  memasuki pasaran kesan pandemik mulai Q1-Q2 tahun 2020. Selepas tamat tempoh moratorium pada bulan September 2020 yang lalu, banyak hartanah mula dilelong. Keadaan ini berterusan sehingga ke tahun ini (tahun 2021)


    Sekiranya anda berminat nak cari rumah-rumah murah, sememangnya inilah waktu yang peling sesuai di saat terdapat lambakan rumah lelong dalam pasaran.


    Tapi, sbelum anda masuk acara lelong, bacalah kisah pemilik rumah ini yang sangat memberi inspirasi.


    Cukup luar biasa.

    -> https://yup.la/RumahLelong7Bintang


    Boleh kongsikan kisah ini supaya boleh dijadikan sebagai inspirasi kepada mereka yang ingin membeli rumah untuk keluarga bahagia.

    Semoga bermanfaat


    #rumahkusyurgaku


    Info Berkaitan: