Bermula 1 Oktober 2020 dah kena bayar semula semua Pinjaman Bank. Apa Exit Plan anda?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sekejap betul masa berlalu kan..
Pejam celik, pejam celik, tak lama lagi Moratorium akan berakhir pada 30 September 2020.

Bermula pada 1 Oktober 2020 dah kena bayar semula semua Hutang pinjaman Bank. 

Apa Exit Plan anda?

Sumber : Klik Di Sini

Kita semua sedia maklum, ramai orang yang terjejas sumber pendapatan berikutan pelaksanaan PKP pada Mac lalu akibat pendemik Covid-19. Ada diantara kita yang terjejas teruk kerana gaji dipotong dan hilang punca pendapatan.  
 
Menjangkakan kesulitan yang dihadapi sejak awal pelaksanaan PKP lagi, maka pihak kerajaan telah mengumumkan pemberian moratorium iaitu penangguhan pembayaran ansuran pembiayaan secara automatik selama 6 bulan.

MORATORIUM


Sumber : Klik Di Sini 


Penangguhan pembayaran ansuran pembiayaan secara automatik selama 6 bulan atau lebih dikenali sebagai Moratorium melibatkan Pinjaman Kereta, Pinjaman Perumahan, Pinjaman Peribadi, Pinjaman PTPTN dan sebagainya.

Bagi kakitangan Kerajaan pula dapat bantuan 'one-Off' sebanyak RM500.

Contoh anggaran hasil dapatan (wang tunai) daripada Moratorium bagi sepasang suami isteri adalah seperti berikut:


 Sumber : Klik Di Sini

 Sumber : Klik Di Sini

Sumber : Klik Di Sini 


Sekiranya kedua-duanya (suami isteri) Pekerja Swasta dan suami ada membawa Grabcar sebagai sumber pendapatan tambahan, hasil Moratorium yang mereka perolehi adalah:

  • Pinjaman Perumahan : RM1500 X 6 bulan = RM9000
  • Pinjaman Kenderaan : RM650 X 6 bulan =  RM3900
  • Pinjaman peribadi RM650 X 6 bulan = RM3900
  • KWSP : RM500 X 2 orang X 6 bulan = RM6000
  • Bantuan prihatin nasional = RM1600
  • Bantuan e-Hailing = RM600

Jumlah = RM25000 dalam tempoh 6 bulan.


Sekiranya Suami kerja Swasta dan ada membawa Grabcar sebagai sumber pendapatan tambahan, manakala isteri kerja kerajaan anggaran hasil dapatan yang mereka perolehi adalah seperti berikut:

  • Pinjaman Kenderaan : RM650 X 6 bulan =  RM3900
  • Pinjaman peribadi RM650 X 6 bulan = RM3900
  • KWSP : RM500 X 1 orang X 6 bulan = RM3000
  • Bantuan Penjawat Awam = RM500
  • Bantuan prihatin nasional = RM1600
  • Bantuan e-Hailing = RM600

Jumlah = RM13500 dalam tempoh 6 bulan.


Dalam 2 contoh di atas, Moratorium mempunyai kelebihan kepada kakitangan swasta terutamanya bagi mereka yang tidak terjejas sumber pendapatan. Bagi mereka yang terjejas sumber pendapatan pula, duit Moratorium tersebut boleh digunakan untuk menyara kehidupan dan selebihnya boleh digunakan untuk simpanan/pelaburan.

Anggaran kos keperluan perbelanjaan keluarga pada setiap bulan sepanjang tempoh PKP pula adalah seperti berikut: 

Sumber : Klik Di Sini 

 Sumber : Klik Di Sini 

Jadi, kalau kita bandingkan wang tunai yang diperolehi sepanjang moratorium dan kos keperluan bulanan, ada lebihan tunai yang boleh digunakan untuk MELABUR/MENYIMPAN.

Sekiranya kita gagal memanfaatkan lebihan tunai tersebut, bererti duit kita telah pun MELEBUR.


Sumber : Klik Di Sini 


MUHASABAH DIRI

Jadi, kita dalam kategori yang mana?
MELABUR ke MELEBUR 

Sekarang kita masih ada baki lagi 15 hari sebelum tiba masanya tempoh Moratorim berakhir. Kita masih ada lagi masa untuk memperbaiki semula keadaan ekonomi kita. Usahlah tunggu sehingga betul-betul tamat tempoh moratorium. Ambillah langkah-langkah persiapan bermula dari hari ini, seperti: 
  1. Menyemak semula kedudukan kewangan untuk keperluan harian; 
  2. Menghubungi pihak bank untuk menyemak bayaran ansuran bulanan yang tertangguh yang perlu dijelaskan selepas tempoh moratorium tamat; 
  3. Berbincang dengan pihak bank tentang pelan bayaran ansuran pembiayaan yang baharu bersesuaian dengan kemampuan masingmasing sekiranya perlu; ataupun 
  4. Mendapatkan khidmat nasihat daripada agensi-agensi Kerajaan seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi individu dan Skim Resolusi Hutang Kecil bagi PKS.  
 
Selain itu, kita juga masih ada masa untuk meningkatkan semula keadaan ekonomi keluarga kita dengan melakukan beberapa kerja parttime yang terbukti telah membantu ramai orang sepanjang tempoh PKP yang lalu, antaranya ialah:

1) Berniaga di Shopee

Telah terbukti ramai yang berjaya menjana keuntungan yang lumayan dengan berniaga Online melalui Paltform Shopee sepanjang Tempoh PKP yang lalu. (Boleh tengok contoh-contoh di bawah)

Sumber : Klik Di Sini
Sales RM12992.42 sepanjang bulan Jun 2020
Sumber : Klik Di Sini
Sales RM12296.18 sepanjang bulan Jun 2020

Sumber : Klik Di Sini
Sales 6 angka di Platform Shopee

Sumber : Klik Di Sini
Sales 6 angka di Platform Shopee

Ini merupakan salah satu Exit Plan terbaik, untuk memperbaiki semula keadaan ekonomi kita sebelum berakhir tempoh Moratorium.

Sekiranya anda tak ada idea nak berniaga apa di Shopee, saya syorkan anda layari laman web -> yup.la/Shopee

In Shaa Allah, menerusi laman web tersebut anda akan jumpa produk-produk terbaik yang boleh anda jual di platform Shopee.


2) Affiliate 

Exit Plan yang kedua ialah dengan menjual produk orang lain melalui affiliate.

Biasanya nak jadi ejen affiliate adalah percuma sahaja. Tak perlu mengeluarkan sebarang kos.

Kos yang diperlukan adalah kos pemasaran dan kos mengenali produk melalui pembacaan. Sebelum kita nak promote sesuatu produk, sebaiknya kita perlu terlebih dahulu mengenali dengan lebih mendalam produk tersebut.

Sebagai contoh, boleh tengok dalam carta jualan live affiliate di bawah.
(Jualan produk affiliate dalam tempoh 23-26 Ogos 2020).



Top ejen affiliate berjaya membuat sales sebanyak RM101,250 dalam tempoh 4 hari (23-26 Ogos).

Seramai 11 orang ejen affiliate berjaya membuat sales 5 angka dalam tempoh 4 hari (23-26 Ogos).

Sebelum ini saya juga kurang yakin dengan pendapatan melalui affiliate.

Tapi, setelah melihat ada sahabat yang berjaya buat sales melebihi RM1 juta melalui affiliate... Kepercayaan saya terhadap usaha mempromosikan produk affiliate menjadi semakin tinggi..

Syukur Alhamdulillah...
Hasilnya tidak mengecewakan..

Walaupun tidaklah sebanyak mana.. Tapi rezeki tu sentiasa ada.

Berikut saya kongsikan notifikasi-notifikasi pendapatan affiliate saya yang dihantar melalui email sepanjang bulan September 2020.

Nak Belajar Affiliate? : Klik Di Sini
Nak Belajar Affiliate? : Klik Di Sini

Ramai orang tak tahu nak promote produk affiliate yang mana satu disebabkan ada terlalu banyak produk affiliate yang terdapat dalam pasaran.

Bagi pendapat saya sepanjang terlibat dalam pemasaran affiliate, saya akan promote produk affiliate yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:
  1. Produk yang dapat memberi manfaat kepada ramai orang (High Demand)
  2. Produk yang menawarkan komiyen yang tinggi antara 45-60%
  3. Komisyen affiliate cepat di bayar oleh pemilik produk
  4. Mempunyai rekod pembayaran komisyen yang baik
  5. Ramai ejen tolong promote produk affiliate tersebut
  6. Mempunyai support terbaik

Setakat ini, saya sangat berpuas hati dengan dua platform affiliate di bawah disebabkan komisyen yang tinggi (40-60%) dan membayar komisyen secara berkala pada setiap bulan.


Platform affiliate Klikjer.com
Komisyen sehingga RM55.00 per unit; Komisyen di bayar pada setiap awal bulan
Nak Belajar Affiliate? : Klik Di Sini

Platform affiliate Kerja-kerajaan.com
Komisyen sehingga RM55.00 per unit; Komisyen di bayar pada setiap awal bulan
Nak Belajar Affiliate? : Klik Di Sini

Contoh produk affiliate yang dijangka akan dapat memberi manfaat kepada orang ramai dalam masa terdekat ini berikutan tempoh Moratorium yang akan berakhir tak lama lagi

Sumber : Klik Di Sini

Sumber : Klik Di Sini

Selain 2 contoh di atas, terdapat juga produk-produk affiliate lain yang sesuai untuk dipromote dalam masa terdekat ini, antaranya ialah:


3) Melabur dalam pasaran Saham, Bitcoin dan Forex.

Exit Plan ke 3 yang saya rasa tak kurang hebatnya ialah pelaburan dalan Pasaran Saham, Bitcoin dan Forex.

Ramai pelabur yang telah berjaya membuat keuntungan yang lumayan melalui ketiga-tiga instrumen pelaburan ini. Sebagai contoh boleh tengok pada 2 gambar di bawah:

Real Case Study dalam pelaburan Forex : Modal 10K jadi 900K dalam masa 10 hari trade (19-31 Ogos 2020).

Real Case Study dalam pelaburan Saham: ROI 1057% (Bulan Julai).


1057% ROI DENGAN PELABURAN SAHAM

Memang beruntung sangat siapa yang sempat beli saham-saham murah semasa tempoh PKP Fasa 1 hingga PKP Fasa 4. Boleh tengok contoh (Klik di sini).

Masa tu harga saham sangat murah... Bila harga murah boleh beli banyak unit...
Siapa sangka harga saham tersebut terus melonjak naik... naik... dan terus naik sebaik sahaja selepas tamat tempoh PKP... 

Mereka (pelabur) yang berkesempatan beli saham murah dalam kuantiti yang banyak telah berjaya memperolehi keuntungan sabanyak 1057%... Dengan nilai ROI (Return Of Investment) sebanyak RM301,500

Sebelum terlibat dalam pelaburan saham terlebih dahulu kena ada ilmu.
Tanpa ilmu boleh menyebabkan kita menjadi mangsa pihak-pihak tertentu yang cuba untuk mengambil kesempatan di atas "kebodohan" orang lain.

Terutamanya di media sosial... ada banyak "jerangkap samar" yang cuba untuk mengeksploitasi "keuntungan dalam pelaburan saham" kepada skim cepat kayap.

Semoga anda tidak menjadi salah seorang mangsa kepada skim-skim cepat KAYAP tersebut.

Cukuplah saya kongsikan 3 contoh exit plan sahaja berserta bukti-buktinya sekali.
Saya percaya setiap orang tentu dah ada exit plan pilihan masing-masing, untuk menghadapi kehidupan normal tanpa Moratorium.

Sekiranya anda berhasrat untuk melakukan kerja parttime sebagai exit plan anda, anda boleh tengok senarai panduan untuk melakukan kerja parttime yang sesuai dengan jiwa anda.


Apa pun pilihan anda, saya doakan semoga anda berjaya dunia akhirat. Saya juga mohon tolong doakan juga kejayaan saya.. Semoga kita sama-sama berjaya. 

In Shaa Allah... Aamiin.

Semoga bermanfaat.

Ikhlas daripada saya

Muhamad Anuar Bin Marsib.


Info Berkaitan: