Bagaimana BANKRAP menjadikan aku kaya?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Sinopsis Bagaimana BANKRAP menjadikan aku kaya.


Sumber : Klik Di Sini

"Akhirnya saya jatuh bankrap dalam usia yang muda di mana saya berhutang lebih Setengah Juta Ringgit!

Selepas hidup saya berhutang dengan banyak, saya kehilangan satu-persatu benda dalam kehidupan saya sehingga hidup saya kemurungan dan hidup saya jadi tak menentu.

Di sebalik masalah yang terjadi, saya berjaya bangun semula walaupun status masih bankrap sehingga kini.

Saya masih melangsaikan hutang, saya masih boleh buat duit puluhan ribu, masih boleh memiliki kereta dan masih boleh hidup berbelanja seperti biasa.

Apa yang saya buat?

Anda boleh belajar sesuatu dari Ebook saya ni. Semuanya saya kongsikan dalam Ebook ni termasuk gambar setiap perjalanan perniagaan saya sehingga berjaya membuka perniagaan.

Saya berkongsikan semuanya apa yang perlu anda buat dan tidak perlu anda buat untuk bangun semula."

Hafiz Mansor, penulis buku Bagaimana Bankrap Menjadikan Aku Kaya.

Klik sini untuk download: https://bit.ly/daribankrapJadiKaya


Senarai 13 Hotel Terkenal Di Malaysia Yang DiTutup Kerana Covid-19

Sumber : Klik Di Sini

Dalam post kali ini, saya nak  menyentuh sedikit berkaitan dengan 2 topik di atas iaitu:
  1. Bagaimana BANKRAP menjadikan aku kaya?
  2. Senarai 13 Hotel Terkenal Di Malaysia Yang DiTutup Kerana Covid-19

Dalam tempoh KPK-Covid19 ni, terlalu ramai yang terjejas sumber pendapatan terutamanya dalam sektor pelancongan dan pengangkutan.

Terdapat ramai pekerja dalam sektor tersebut yang telah diberhentikan kerja berikutan majikan sudah tidak mampu lagi untuk menampung "Overhead cost". Dan yang lebih menyedihkan lagi terdapat Hotel Terkenal di Malaysia yang terpaksa ditutup akibat COVID19.

Selain hotel, taman-taman tema, panggung wayang, resort, tempat-tempat percutian, tempat-tempat peranginan, pulau-pulau, Zoo, Muzium dan pemilik Homestay/Rumah Tamu/Guest House juga turut terkesan disebabkan penularan COVID-19 di seluruh dunia...

Sebagai contoh, kami juga ada mengusahakan homestay untuk unit-unit seperti berikut:
  1. Pak Ya Homestay Seri Iskandar Perak
  2. Pak Ya Homestay Di Batu Gajah Perak 2 (Rumah Corner Lot)
  3. Pak Ya Homestay Di Batu Gajah Perak 1 (Rumah Teres 1 Tingkat)
Sepanjang tempoh PKP (Fasa 1 hingga fasa 4), kemudian ditambah pula dengan tempoh PKPB semua tempahan homestay telah dibatalkan untuk kebaikan bersama

Jadi, sepanjang tempoh tersebut (18 Mac hingga sekarang 25 Mei 2020) homestay  tidak mendatangkan sebarang hasil selama hampir 3 bulan.

Cuba anda bayangkan, sewa rumah nak kena bayar melainkan anda buat pinjaman bank dan memenuhi syarat untuk dapat Moratorium. Kemudian kena bayar juga bil api, bil air, bil Astro, bil Indah Water, dan lain-lain (bergantung kepada jenis rumah).

Biasanya duit sewa homestay dapat digunakan untuk membayar kesemua sewa dan bil-bil di atas. Tapi, bila dalam tempoh 3 bulan langsung tiada sebarang hasil... nak cari duit dari mana nak bayar kesemua sewa dan bil-bil di atas?

Bila difikirkan masalah tentang wang ni ni boleh stress dibuatnya...
Jadi, tak hairanlah bila kita baca tajuk berita di atas ada 13 Hotel Terkenal Di Malaysia Yang DiTutup Kerana Covid-19.

Sebagai pemilik Hotel, sudah tentu lebih besar kos yang perlu mereka tanggung dalam tempoh 3 bulan tersebut termasuk bayar gaji dan jaga kebajikan pekerja. Kesian kan..


Cari Jalan Keluar Daripada Masalah Dengan membaca Pengalaman orang lain

Bila kita berhadapan dengan masalah besar seperti ini, kita tak boleh duduk diam dan berserah diri macam tu sahaja. Kita perlu mencari jalan keluar terhadap pemasalahan tersebut.

Salah satu cara untuk mencari jalan keluar ialah dengan mambaca kisah dan pengalaman orang lain.

Ya! Sepanjang tempoh 3 bulan ini, ada beberapa buku yang saya baca. Anda boleh tengok dalam senarai Bahan Bacaan saya (Klik Di Sini)

Salah satu bacaan yang saya rekemenkan ialah Buku Bagaimana BANKRAP menjadikan aku kaya?..

Anda boleh baca semula sinopsis tentang buku ini di atas.. Saya tak larat nak taip semula sinopsis buku ini di bawah...

Sumber : Klik Di Sini

Saya dah beli buku ini sejak dari tahun 2016 lagi kalau tak silap saya. Masa tu ada cetakan HardCopy (Buku Fizikal). Sekarang Buku Cetakan Hard Copy dah Sold Out.. Dah tak ada dijual di mana-mana lagi..

Kalau nak beli buku ini, kena beli secara Soft Copy (Digital) dalam format ebook.

Beza Buku Fizikal dan ebook ialah dari segi harga... Harga beli ebook jauh lebih murah berbanding semasa saya beli buku fizikal dulu...

Sekiranya anda mempunyai masalah tentang kewangan/perniagaan sepanjang tempoh PKP-COVID19 ini, saya syorkan sangat supaya anda baca ebook ini. 

Melalui buku ini secara tidak langsung akan dapat memberi semangat dan memotivasikan diri anda... Bila anda dapat tengok ada orang yang bernasib lebih teruk lagi berbanding anda sehingga diisytiharkan BANKRAP (Muflis)... tapi Alhamdulillah masih boleh berjaya sehingga sekarang..

Setelah bangkit daripada kegagalan tersebut, kini beliau banyak membuat perkongsian ilmu dengan harapan untuk membantu lebih ramai rakyat Malaysia supaya tidak melakukan kesilapan demi kesilapan seperti yang pernah beliau lakukan sebelum ini.. 

Berikut merupakan senarai Perkongsian ilmu dan pengalaman daripada beliau yang boleh dijadikan sebagai panduan:
Sumber : Klik Di Sini

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini...
Semoga dapat memberi manfaat kepada anda..

Info Berkaitan:


#HikmahPKP : Kenapa Saya Tak Promote homestay di website milik OTA seperti Airbnb, Agoda, dan Booking.com??

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Saya harap semua pembaca blog ini berada dalam keadaan sihat sejahtera dalam tempoh Perintah Kawal Pergerakan, PKPB-COVID19.


Di "dinding" facebook saya semalam, saya ada menulis satu post tentang Kenapa saya tak Promote homestay di website milik agensi pelancongan online (OTA) seperti Airbnb, Agoda, Booking.com. 

Dan Post tersebut telah mendapat perhatian beberapa orang rakan, termasuk pengusaha-pengusaha homestay.

Baiklah! hari ni saya akan kongsikan jawapannya...
Jawapannya ialah LIST!
Seperti kata mat Salleh, LIST Is a Money!

10 Langkah Cara Nak Daftar Sebagai Ejen Affiliate JvSecurepay secara PERCUMA! (100% Kerja Dari Rumah)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Antara pengalaman yang Tak boleh nak dilupakan semasa aktif bersama affiliate Niche X.... (100% Kerja Dari Rumah)

Dalam tempoh 3 Hari (30 Nov - 2 Dis 2016) seronok tengok email-email yang masuk ke inbox dengan membawa perkhabaran berita demi berita gembira...

Dalam tempoh 3 Hari tersebut, dapat hampir 500 email "ucapan tahniah" daripada penghantar yang sama... ๐Ÿ˜„... Syukur Alhamdulillah...

Sumber : Klik Di Sini

Peluang Buat Duit Raya Dengan Bekerja 100% dari Rumah Dalam Tempoh PKPB COVID-19

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Saya doakan semoga anda sentiasa berada dalam keadaan sihat semasa menjalani Ibadah berpuasa (bagi yang beragama Islam) dan terus bersabar dalam menjalani kehidupan sepanjang Tempoh PKP dan PKPB ini. Manfaatkanlah 10 malam terakhir Ramadhan ini dengan sebaiknya supaya kita berpeluang untuk bertemu dengan malam Lailatul Qadar, iaitu malam yang lebih baik daripada seribu bulan.

Sebelum ini, saya pernah menulis tentang Senarai 13 Kerja yang boleh dilakukan dari Rumah Sepanjang Tempoh PKP (FASA 4) . Ada ke yang dah baca dan praktikkan salah satu daripada 13 kerja dari rumah tersebut?
Kalau belum, boleh klik pada link di atas untuk baca dan praktikkan mana-mana kerja dari rumah yang bersesuaian dengan minat anda.

Sumber : Klik Di Sini

Ketika Ramai Orang Terjejas Sumber Pendapatan akibat COVID-19, Rezeki mereka pula semakin bertambah... Lihat apa yang telah mereka lakukan?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Semenjak Covid-19 menyerang satu dunia, ramai orang terjejas sumber pendapatan. Ditambah pula dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (Fasa 1 hingga Fasa 4) di Malaysia yang menyebabkan ramai orang tidak boleh bekerja seperti biasa. Bagi mereka yang bekerja "kais pagi makan pagi, kais petang makan petang" pendapatan mereka sangat terjejas pada ketika ini.

Sumber : Klik Di Sini

Apabila Kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 Dibatalkan dan PKPB dilanjutkan lagi 4 minggu..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 Dibatalkan

Pada 18 Mac 2020, Dato' Sri Hajah Nancy Shukri (Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya) telah mengeluarkan satu siaran media dari PEJABAT MENTERI, Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia tentang Pembatalan Kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 sehingga 31 Mac 2020. (Boleh rujuk di sini)
Sumber asal : Klik Di Sini

"Moratorium" Merupakan Satu Kelebihan Untuk Kita Bersedekah.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Moratorium merupakan Penangguhan bayaran  pinjaman selama 6 bulan yang sedang menjadi salah satu isu yang hangat diperkatakan di media sosial sejak akhir-akhir ini.

Isunya tentang caj tambahan yang dikenakan oleh pihak Bank kepada peminjam dalam tempoh 6 bulan tersebut. Berikutan isu tersebut, saya juga turut terpanggil untuk menulis satu artikel tentang keperluan mengambil Moratorium -> Boleh Baca Di Sini (Klik Di Sini) 

Moratorium
Moratorium (Sumber : Klik Di Sini)