Bagaimana menghasilkan pendapatan sebanyak USD196K melalui sebuah kek?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Kali ni saya nak kongsikan satu kes Study tentang Pembuat Kek..


Bagaimana seorang pembuat kek Boleh hasilkan pendapatan sebanyak USD196K melalui sebuah kek?

Seorang pembuat kek biasanya dengan mudah boleh mendapat tempahan kek yang berharga RM50.00 dan ke atas..

betul kan?


Tapi sayangnya...
Pendapatan tersebut merupakan pendapatan aktif...
Buat sebuah kek dan jual... Kemudian dapat bayaran sebanyak RM50...
Tiada bayaran berulang, melainkan dapat "repeat order" daripada pelanggan yang sama

TAPI sekiranya beliau bijak...
beliau boleh hasilkan satu lagi sumber pendapatan yang jauh lebih lumayan berbanding harga kek tadi...

Sebagai contoh boleh tengok dalam gambar di bawah...



Sumber : Klik Di Sini


Pembuat kek ini Bijak..
Sambil buat kek, beliau telah merakam Video cara-carta buat kek...
Kemudian, beliau Upload Video tersebut di YOUTUBE.

Bila Video yang dihasilkan bermanfaat, akan ada ramai orang like, komen dan share...
Dalam masa yang sama suscriber juga akan bertambah...

Sebagai contoh, dalam gambar di atas Video cara buat kek tersebut telah mendapat 196 juta tontonan (view)...

Anda tahu tak berapa pendapatan yang berjaya diperolehi melalui video tersebut?

Hasil monetize untuk satu video buat kek ini sahaja dia mendapat anggaran sebanyak USD196,000 atau dalam anggaran  RM600,000 hingga RM700,000..

Boleh beli sebuah rumah banglo tu!

Itu baru pendapatan untuk satu video Kek yang boleh disiapkan dalam masa sehari..

Sebagai seorang peniaga kek secara Full time beliau telah menghasilkan pelbagai jenis kek mengikut tempahan pelanggan. 

Pendapatan yang dihasilkan melalui video cara buat kek jauh lebih lumayah berbanding harga jualan kek tersebut.

Rugi tau jika usahawan tak jadi youtuber sebab  usahawan ada ‘direct source’ yakni sumber bahan untuk dirakam seperti kek tadi.

Jika {nama} jual tudung, anda sudah ada bahan untuk buat video tutorial tudung.

Jika {nama} buka kedai mainan,  anda ada bahan untuk buat review mainan, dan begitulah seterusnya.
dan sebagainya..

Bagaimana cara nak jana pendapatan melalui Youtube? Boleh klik link di bawah..

Atau boleh tengok video di bawah...

Sumber : Klik Di Sini

Semoga bermanfaat..


Info Berkaitan: