Jadilah Usahawan Bijak : Hasilkan 2 Pendapatan Melalui Satu JOB!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Anda pernah tak tengok cerita Dragon Ball?

Cerita tentang 7 Biji Mutiara naga, apabila berjaya dikumpulkan naga akan muncul dan memberi peluang untuk membuat 3 permintaan 

Sumber : Klik Di Sini


Ingat senang ke nak kumpulkan 7 Mutiara naga tersebut?
Setelah berusaha keras untuk mengumpulkannya, rasa berbaloi juga sebab dapat 3 permintaan...

Bagaimana sekiranya diberi peluang untuk buat satu permintaan sahaja?

Tentu rasa penatkan... Dah berusaha bersusah payah, tapi cuma dapat 1 permintaan sahaja....

Begitulah dalam hidup ini... 

Sekiranya diberi peluang untuk dapat lebih daripada 1 PELUANG, kenapa kita tak manfaatkan peluang tersebut dengan sebaiknya... 

Terutamanya seorang USAHAWAN!

Jadilah Usahawan Bijak : Hasilkan 2 Pendapatan Melalui Satu JOB!

Saya ambil satu contoh seorang peniaga kedai kek, atau seorang pembuat kek dari rumah...

Beliau mendapat tempahan kek yang berharga RM50.00
Beliau pun buatlah sebuah kek yang cantik, gebu, dan sedap..
SIAP!!
Pada masa yang dijanjikan kek tersebut sampai ke tangan pembeli dan beliau pun dapatlah duit jualan sebuah kek berharga RM50...


Tapi sayangnya...
Beliau tak jadikan usaha/proses Membuat kek tadi sebagai satu lagi sumber pendapatan untuk beliau...

Beliau hanya siapkan JOB yang diterima dan mendapat satu pendapatan sahaja iaitu RM50 duit harga jualan kek tadi! 

Sedangkan beliau boleh hasilkan satu lagi sumber pendapatan yang jauh lebih lumayan berbanding harga kek tadi sekiranya beliau tahu caranya...


Sumber : Klik Di Sini

Caranya ialah rakan Video cara buat kek tadi...
Langkah demi langkah...
Berikan tip-tip atau petua-petua supaya video yang dihasilkan dapat memberi manfaat kepada orang lain... Upload Video tersebut di YOUTUBE.

Bila Video yang dihasilkan bermanfaat, akan ada ramai orang like, komen dan share...
Dalam masa yang sama suscriber juga akan bertambah...

Sebagai contoh, dalam gambar di atas Video cara buat kek tersebut telah mendapat 196 juta tontonan (view)...

Anda tahu tak berapa pendapatan yang berjaya diperolehi melalui video tersebut?

Hasil monetize untuk satu video buat kek ini sahaja dia mendapat anggaran sebanyak USD196,000 atau dalam anggaran RM600,000 hingga RM784,000..

Boleh beli sebuah rumah banglo!

Itu baru pendapatan untuk satu video Kek yang boleh disiapkan dalam masa sehari..

Sebagai seorang peniaga kek secara Full time sudah tentu anda akan/boleh buat pelbagai jenis kek mengikut tempahan pelanggan. 

Mungkin sehari sebuah kek. Sebulan ada 30 buah kek yang membolehkan anda mempunyai 30 buah video membuat kek...

Jangan lepaskan peluang hasilkan 2 pendapatan melalui satu JOB

Sebagai seorang usahawan anda boleh rakam dan monetize video apa sahaja perkhidmatan atau produk yang anda usahakan bagi melipat gandakan pendapatan anda. 

Rugi tau jika usahawan tak jadi youtuber sebab usahawan ada ‘direct source’ yakni sumber bahan untuk dirakam seperti kek tadi.

Jika anda jual tudung, anda sudah ada bahan untuk buat video tutorial tudung. Jika anda buka kedai mainan, anda ada bahan untuk buat review mainan, dan begitulah seterusnya.

Semoga dapat memberi manfaat kepada semua... 
Jika tak keberatan, sila kongsikan maklumat ini supaya dapat membentu lebih ramai usahawan untuk menghasilkan pendapatan ke 2.


Info Berkaitan:

Labels

BANDAR BARU SETIA AWAN PERDANA (2) BANKRAP (4) Batu gajah Perak (3) beli rumah busuk (3) Beli Rumah Lelong (25) beli rumah pertama (1) Bisnes Travel (1) Blog Carian Homestay Malaysia (5) Bota kanan (1) Cameron Highland (2) Carian Homestay Malaysia (7) D'AMAN RESIDENSI MERU JAYA (1) ebook percuma (3) Ebook Rahsia Buat Duit Tambah-Tambahan Dengan Homestay (2) ebook rahsia homestay (1) Ebook Senarai Homestay (3) emas (4) harga emas (2) hARTANAH (33) Hartanah Lelong (15) Homestay (135) Homestay di Batu Gajah Perak (2) Homestay di Cameron Highlands (2) Homestay di Ipoh Perak (3) Homestay di Kelantan (9) Homestay Di Langkawi (3) Homestay Di Melaka (15) Homestay di Port Dickson (4) Homestay di Seremban (2) Homestay di Seri Iskandar Perak (5) Homestay di Tanah Rata Cameron Highlands (1) Homestay Malaysia (4) Homestay Melaka (8) HOMESTAY SERI ISKANDAR (6) Homestay Seri Iskandar Perak (2) Hotel (5) hotel murah (1) Ilmu hartanah (17) Ilmu Kewangan (5) Ilmu pelaburan (8) ilmu pelaburan hartanah (16) Ilmu pelaburan saham (3) IPOH PERAK (2) jadikan homestay sebagai lubuk buat duit (1) kerja part time (5) KWSP (5) Labur atau lebur (1) Langkawi (3) lelong (21) Lelong Rumah (3) Lelongan LPPSA (9) LPPSA (15) MAPS THEME PARK (1) MORATORIUM (7) Pak Ya homestay (9) Pak Ya Homestay di Batu Gajah Perak (2) Pak Ya Homestay Seri Iskandar Perak (5) Pelaburan (10) pelaburan emas (5) PELABURAN HARTANAH (38) Pelaburan Saham (29) pendapatan pasif (3) Perak (7) rahsia homestay (2) Rangkaian Pak Ya Homestay (3) Rumah baru di Manjung Perak (2) Rumah baru di Seri Manjung Perak (1) Rumah baru di Taman Desa Harmoni Bota Kanan (1) RUMAH DI IPOH (1) RUMAH DI mERU jAYA (1) rumah di seri manjung (4) Rumah di Sitiawan (2) Rumah lelong (72) Rumah Teres 1 Tingkat (5) Rumah Untuk Dijual (4) SAMUDERA RESIDENCE SERI MANJUNG PERAK (2) Senarai Homestay (3) Senarai Homestay (20) Senarai Homestay di batu Gajah Perak (2) Senarai Homestay di Johor (1) Senarai Homestay di Kelantan (2) senarai homestay di Malaysia (8) Senarai Homestay di Melaka (3) Senarai Homestay di Negeri Johor (1) Senarai Homestay di Perak (5) Senarai Homestay di Terengganu (1) Senarai Homestay Melaka (1) senarai Rumah (2) Senarai Rumah Murah (1) Seri Iskandar Perak (5) Seri Manjung Perak (3) Sitiawan (2) Taman Desa Harmoni (1) TAMAN MANJUNG POINT SEKSYEN 2 (1)