Pulangkan semula Deposit Homestay atau tukar tarikh?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Kes baru positive COVID-19 sentiasa mencatatkan bacaan yang tinggi pada setiap hari. Boleh Rujuk -> Statistik Harian Kes Positif Covid19 (Klik Di Sini)


Keadaan ini secara tidak langsung telah memberi impak yang sangat besar kepada ekonomi negara

Sangat ramai yang terkesan dengan keadaan semasa.. Termasuk peniaga, pekerja swasta, pengusaha hotel, pengusaha tempat Pelancongan Dan Juga pengusaha homestay..

Saya juga merupakan salah seorang pengusaha homestay, yang tidak menerima penyewa sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac 2020 sehingga sekarang.

Pulangkan semula Deposit Homestay atau tukar tarikh?


Sepanjang tempoh tersebut, sentiasa rasa berbelah bahagi untuk menerima penyewa. Setiap Kali dapat Whatsapp atau panggilan telefon, malah Ada yang dah bayar deposit. Tapi, Bila Rasa Tak yakin nak terima penyewa, deposit dipulangkan semula.. Begitulah keadaannya, dari mula PKP,  sehinggalah sekarang.

Kepada rakan-rakan pengusaha homestay, boleh pertimbangkan samada nak pulangkan semula deposit homestay atau tukar tarikh?

Pulangkan semula Deposit Homestay atau tukar tarikh?


Walaubagaimanapun, perlu ada persetujuan bersama antara penyewa homestay Dan pemilik homestay. Kalau penyewa homestay bersetuju nak tukar tarikh, itu adalah pilihan yang terbaik untuk kedua-dua pihak.


Tapi kalau sebaiknya pula, penyewa tak nak tukar tarikh Dan minta deposit dipulangkan semula, sebaiknya Kita pulangkan sahaja deposit tersebut.  Perlu ada win-win situation diantara kedua belah pihak. 

Supaya industry homestay Kita lebih telus.. 


Siapa yang menjangka keadaan begini (PKPB) Akan kembali semula dengan peningkatan kes COVID19 yang jauh lebih besar berbanding semasa PKP sebelum ini.


Sebagai alternative, cuba usahakan berniaga dari Rumah... In Shaa Allah, pasti Ada rezeki untuk setiap orang asalkan Kita tidak berputus asa Dan rajin berusaha -> Rujukan Berniaga Dari Rumah (Klik Di Sini)


Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini.

Semoga bermanfaat.


Info Berkaitan: