Jom Kenali jenis-jenis Kurma Ajwa Madinah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Kurma Ajwa merupakan kurma kegemaran Nabi Muhammad S.A.W 😍


Daripada Saad bin Abi Waqqas bahawa Nabi SAW bersabda :


مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ، وَلَا سِحْرٌ


Maksudnya : “Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.”

[HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]


Sumber Hadis : Muftiwp.gov.my


Jom kita kenali jenis-jenis Kurma Ajwa Madinah yang stoknya masih ada lagi setakat ini, iaitu:


1) Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA


Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA
Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA

Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA mempunyai saiz lebih besar daripada duit syiling 20 sen. Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA mempunyai saiz yang Lebih Besar Daripada Duit Syiling 20 sen
Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA mempunyai saiz yang Lebih Besar Daripada Duit Syiling 20 sen


Sebiji kurma mempunyai berat dalam 10g. Ini menjadikan berat bagi 10 biji kurma dalam lingkungan 100g.


Berat 10 biji kurma Ajwa Madinah Gred AAA dalam lingkungan 100g
Berat 10 biji kurma Ajwa Madinah Gred AAA dalam lingkungan 100g


Kurma ini dijual dalam satu bekas seberat 500g/bekas dengan Anggaran 50 biji kurma di dalamnya. Kotak kurma ini berwarna hitam seperti yang dapat anda lihat dalam gambar.


Bekas Kurma Ajwa Madinah Gred AAA
Bekas Kurma Ajwa Madinah Gred AAA mempunyai berat 500g


Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA
Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA berkualiti tinggi


Disebabkan Kurma Ajwa Jumbo Madinah Gred AAA ini, merupakan kurma terbaik setakat ini yang di bawa masuk ke Madinah, jadi harganya juga agak mahal.


Harga Bagi Satu bekas Kurma Ajwa Madinah Gred AAA ini ialah RM75.00
Harga Bagi Satu bekas Kurma Ajwa Madinah Gred AAA ini ialah RM75.00


Satu bekas kurma ini dijual pada harga RM75.00. Sekiranya anda membeli lebih daripada satu bekas akan dapat lebih penjimatan. Kalau nak lebih menjimatkan, boleh beli 10 bekas dengan berat keseluruhan 5kg.


Beli 10 bekas Kurma Ajwa Madinah Gred AAA lebih menjimatkan
Beli 10 bekas Kurma Ajwa Madinah Gred AAA lebih menjimatkan


Daripada riwayat Abu Hurairah R.A bahawa Nabi SAW bersabda :


والعَجوةُ مِنَ الجَنَّةِ، وهي شِفاءٌ مِنَ السُّمِّ


Maksudnya : “Kurma Ajwah itu berasal daripada syurga, dan ia merupakan penawar daripada racun.” 

[HR Ahmad (8037), Al-Tirmizi (2066) dan Ibnu Majah (3455). Ahmad Syakir menyatakan bahawa sanadnya sahih]


Sumber Hadis : Muftiwp.gov.my2) Kurma Ajwa Madinah Gred AA


Kurma Ajwa Madinah Gred AA yang dijual dalam balang juga antara yang sedang mendapat permintaan yang tinggi setakat ini. Rekod 500 balang telah habis terjual dalam satu tempoh yang singkat!


Kurma Ajwa Madinah Gred AA yang dijual dalam balang
Kurma Ajwa Madinah Gred AA yang dijual dalam balang


Satu balang Kurma Ajwa Madinah Gred AA mempunyai anggaran berat 450g. Saiz kurma ini kecil sedikit berbanding kurma AAA. Anggaran Dalam satu balang ada lebih kurang 58 hingga 62 biji kurma.


Kurma Ajwa Madinah Gred AA Dijual Dalam Balang Berlebel warna hitam
Kurma Ajwa Madinah Gred AA Dijual Dalam Balang Berlebel warna hitam


Balang mempunyai lebel berwarna hitam seperti yang dapat anda lihat dalam gambar.


Kurma ini dijual pada harga RM45 sebalang. Harga yang paling ideal dan dalam kadar mampu milik untuk rakyat Malaysia yang ingin menikmati keenakan Kurma Ajwa.


Keadaan Kurma Ajwa Madinah Gred AA yang terdapat dalam balang
Keadaan Kurma Ajwa Madinah Gred AA yang terdapat dalam balang 


Daripada Saidatina Aisyah R.Anha bahawa Nabi S.A.W bersabda :


إِنَّ فِي عَجْوَةِ الْعَالِيَةِ شِفَاءً - أَوْ إِنَّهَا تِرْيَاقٌ - أَوَّلَ الْبُكْرَةِ


Maksudnya : “Sesungguhnya pada kurma Ajwah ‘Aliyah itu ada ubat penyembuh atau ia merupakan ubat penawar bagi racun, apabila dimakan pada awal pagi.” 

[HR Muslim (2048)]


Sumber Hadis : Muftiwp.gov.my3) Kurma Ajwa Madinah size S


Kurma Ajwa Madinah size S merupakan Kurma Ajwa madinah bersaiz paling kecil setakat ini. Kotak kurma ini berwarna putih seperti yang dapat anda lihat dalam gambar.


Kurma Ajwa Madinah size S dijual dalam kotak berwarna putih
Kurma Ajwa Madinah size S dijual dalam kotak berwarna putih


Satu kotak mempunyai berat 500g. Harga bagi Kurma ini ialah RM50 sekotak juga merupakan harga yang paling ideal dan mampu milik untuk keperluan rakyat Malaysia.


Keunikan Kurma ini ialah dari segi design kotaknya. Ramai orang suka membeli kurma ini disebabkan tertarik melihat design kotak yang kelihatan eksklusif dan sesuai untuk dijadikan sebagai hadiah. Kecil-kecil Cili padi tau!


Kurma Ajwa Madinah size S disukai ramai disebabkan design kotaknya yang menarik
Kurma Ajwa Madinah size S disukai ramai disebabkan design kotaknya yang menarik


Selain daripada 3 jenis kurma Ajwa Madinah ini, ada lagi kurma-kurma lain yang Masih ada stok. 


Kemudian, mana-mana stok yang masih belum sampai tu kalau nak kena pre-oder terlebih dahulu. Bila stok kurma dah sampai nanti kami Akan terus hantar kepada pembeli.


Tapi, untuk ketiga-tiga jenis kurma Ajwa Madinah yang saya kongsikan di atas, Alhamdulillah, Setakat ini stok Masih ada lagi. Tapi, kuantitinya semakin berkurang dari masa ke semasa. Siapa nak, kena segera dapatkannya selagi stok masih ada.


Anda boleh buat pembelian secara online melalui link ini

-> https://ezy.la/StokKurmaPremium


Sekian, terima kasih kerana sudi membaca.


Info Berkaitan:


Labels

BANDAR BARU SETIA AWAN PERDANA (2) BANKRAP (4) Batu gajah Perak (3) beli rumah busuk (3) Beli Rumah Lelong (25) beli rumah pertama (1) Bisnes Travel (1) Blog Carian Homestay Malaysia (5) Bota kanan (1) Cameron Highland (2) Carian Homestay Malaysia (7) D'AMAN RESIDENSI MERU JAYA (1) ebook percuma (3) Ebook Rahsia Buat Duit Tambah-Tambahan Dengan Homestay (2) ebook rahsia homestay (1) Ebook Senarai Homestay (3) emas (4) harga emas (2) hARTANAH (31) Hartanah Lelong (15) Homestay (130) Homestay di Batu Gajah Perak (2) Homestay di Cameron Highlands (2) Homestay di Ipoh Perak (3) Homestay di Kelantan (8) Homestay Di Langkawi (3) Homestay Di Melaka (15) Homestay di Port Dickson (4) Homestay di Seremban (2) Homestay di Seri Iskandar Perak (5) Homestay di Tanah Rata Cameron Highlands (1) Homestay Malaysia (4) Homestay Melaka (8) HOMESTAY SERI ISKANDAR (6) Homestay Seri Iskandar Perak (2) Hotel (5) hotel murah (1) Ilmu hartanah (16) Ilmu Kewangan (5) Ilmu pelaburan (7) ilmu pelaburan hartanah (15) Ilmu pelaburan saham (3) IPOH PERAK (2) jadikan homestay sebagai lubuk buat duit (1) kerja part time (5) KWSP (5) Labur atau lebur (1) Langkawi (4) lelong (21) Lelong Rumah (3) Lelongan LPPSA (9) LPPSA (15) MAPS THEME PARK (1) MORATORIUM (7) Pak Ya homestay (9) Pak Ya Homestay di Batu Gajah Perak (2) Pak Ya Homestay Seri Iskandar Perak (5) Pelaburan (10) pelaburan emas (5) PELABURAN HARTANAH (36) Pelaburan Saham (29) pendapatan pasif (3) Perak (9) rahsia homestay (2) Rangkaian Pak Ya Homestay (3) Rumah baru di Manjung Perak (2) Rumah baru di Seri Manjung Perak (1) Rumah baru di Taman Desa Harmoni Bota Kanan (1) RUMAH DI IPOH (1) RUMAH DI mERU jAYA (1) rumah di seri manjung (4) Rumah di Sitiawan (2) Rumah lelong (72) Rumah Teres 1 Tingkat (5) Rumah Untuk Dijual (4) SAMUDERA RESIDENCE SERI MANJUNG PERAK (2) Senarai Homestay (2) Senarai Homestay (20) Senarai Homestay di batu Gajah Perak (2) Senarai Homestay di Johor (1) Senarai Homestay di Kelantan (1) senarai homestay di Malaysia (8) Senarai Homestay di Melaka (3) Senarai Homestay di Negeri Johor (1) Senarai Homestay di Perak (5) Senarai Homestay di Terengganu (1) Senarai Homestay Melaka (1) senarai Rumah (2) Senarai Rumah Murah (1) Seri Iskandar Perak (5) Seri Manjung Perak (3) Sitiawan (2) Taman Desa Harmoni (1) TAMAN MANJUNG POINT SEKSYEN 2 (1)