Reality Dunia Trading Pada Hari Ini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Jom santai-santai kita cerita pasal dunia trading atau lebih dikenali sebagai pelaburan saham.


Trading ni nampak sahaja mudah, tapi sebenarnya ambil masa untuk memahamkan market tersebut.


Cuba tengok news terbaru tentang FCPO iaitu pasaran hadapan minyak mentah kelapa sawit. 

Bursa Malaysia akan buat night trading sesi bagi product sawit ini bermula suku tahun ke 4
Bursa Malaysia akan buat night trading sesi bagi product sawit ini bermula suku tahun ke 4


Bursa Malaysia akan buat night trading sesi bagi product sawit ini bermula suku tahun ke 4. Bagi menggalakkan global participant untuk turut serta trade dalam market kita. Sudah tentulah akan bertambah lagi volatility FCPO ini.


Apabila kita sekarang ini asyik kena lockdown. PKP, PKPD, tak boleh keluar rumah, Work from home  dan sebagainya, maka ramailah yang tercari cari ilmu trading.


Sekarang ni ramai yang mula menceburi dunia trading. Indeks FKLI pun dah turun banyak.

Bursa Malaysia dragged lower by extension of lockdown
Bursa Malaysia dragged lower by extension of lockdown. Sumber : https://www.malaymail.com


Dah 4 minggu sebelum ni kita Lockdown. Kemudian baru-baru ini bila pihak kerajaan mengumumkan Lockdown akan bersambung lagi sehingga berjaya mencapai kes positif di bawah 4 ribu sehari, ramai pelabur-pelabur saham telah menjual saham-saham mereka. Jadi, terdapat banyak saham di Bursa Malaysia dijual pada harga diskaun. 


Boleh tengok antara saham-saham yang jatuh harga seperti berikut:


Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021
Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021 selepas pihak kerajaan memutuskan Lockdown akan bersambung lagi.


Dahsyat kan kesan Lockdown kali ni. Banyak kaunter-keunter saham berwarna merah. S
iapa yang ada duit lebih bolehlah riki-riki stock market di luar sana.

 

BUY LOW , SELL HIGH 


Melalui situasi pasaran saham yang sedang berlaku sekarang ni, kepada sesiapa yang nak belajar trade ini, anda perlulah ada 4 perkara asas seperti berikut :- 

  1. Minat 
  2. Focus 
  3. Berani
  4. Modal 


Apa pun bidang yang kita nak ceburi, mesti ada ilmu tentang bidang tersebut. Paling tidak pun basic punya knowledge. 

Nak dapatkan ilmu tentang pelaburan saham ini boleh belajar daripada 3 orang pakar di bawah:

1) Dr Zul Izzi Nordin => https://ezy.la/LaburSaham

2) Shafie Bustan => https://ezy.la/LaburFCPO

3) Abang Ensem => https://abangensem.onpay.my


Ini sedikit perkongsian tentang ilmu trading.. Tentang candlestick, yang anda boleh pelajari daripada tuan Shafie Bustan

Salah satu Scree yang perlu kita tahu bila nak belajar trade adalah candlestick. Sebab candlestick ni boleh digunakan semasa nak trade stock market, futures market dan juga forex.


Tapi pelaburan dalam Forex sebaiknya kita cuba jauhkan sebab ia tidak patuh kepada syariah.


Cuma apa yang nak di highlightkan di sini ialah candlestick ni boleh digunakan dalam beberapa jenis pelaburan.


Perakara paling basic, macammana candlestick ini terbentuk ??

kena tau apa maksud 

  • body
  • lower shadow
  • upper shadow


Candlestick Cheat Sheet
Candlestick Cheat Sheet. Sumber : https://ezy.la/LaburFCPO


Candle akan jadi hijau jika harga open lebih rendah daripada harga close.

Candle akan jadi merah jika harga open lebih tinggi dari harga close.

Sekiranya anda pilih time frame 10 minit.


1 candle tersebut terbentuk dalam masa 10 minit, bermula harga open sampai dia close adalah dalam masa 10 minit. Begitu jugalah sekiranya anda pilih time frame 15 minit dan sebagainya.


Major Signal Chart Candlestick
Major Signal Chart Candlestick. Sumber : https://ezy.la/LaburFCPO
Signal Chart Candlestick
Signal Chart Candlestick. Sumber : https://ezy.la/LaburFCPO

Kenapa kita perlu ambil tau tentang candlestick pattern? Japanese candlestick?


Sebabnya dalam dunia trading ada 'cycle'nya. Ada sejarah yang berulang-ulang.

Pattern yang sama berulang-ulang yang boleh dijadikan sebagai panduan bila masuk position.


Ada pattern-pattern yang kuat yang boleh berikan signal pada trader bila ianya terbentuk.


Ramai trader di luar sana yang berpegang kuat pada japanese candlestick sama ada anda percaya atau tidak dengan kewujudan pattern tersebut.

Kena faham  pattern ini bukan lah 100% betul. Ianya lebih pada probability. Namun begtu kebarangkalian betul tu sangat tinggi.


Sekiranya anda tak suka tengok candlestick ini, lupakan sahaja hasrat nak masuk dunia trading. Sebab chart yang anda nak tengok tu pun dalam bentuk candlestick. Kalau anda nak pakai line chart susah pulak nak baca pergerakkan nya


Betul ke trading ini senang untung??? 

Jawapannya BETUL

5 minit pun dah boleh untung.

TAPI ...

Trading ini  boleh juga jadi SENANG RUGI... 

3 minit pun anda dah boleh jadi rugi.

Kejap jer position anda tu boleh jadi rugi.


Dekat sini pelabur kenalah tahu macamana cara nak: 

  • Manage risk. 
  • Cut loss.
  • Stop loss. 


Jangan biarkan kerugian tu besar! 

  • Kena belajar risk management
  • Kena tahu size equity
  • Kena setkan percentage untuk cut loss berapa


Diluar sana ada bermacam-macam teknik. Carilah teknik yang anda mudah faham.

  • Ada untung
  • Ada rugi

Itu normal dalam dunia trade. Tiada yang perfect. 


Bagi yang nak belajar lebih lagi pasal teknikal analysis dan Teknik scalping yang tuan Shafie Bustan guna, anda boleh refer di link dibawah ... 

=> https://ezy.la/LaburFCPO


KONTES 6% TRADE BULAN JULAI 2021


Sebelum ini saya kongsikan cerita tentang dunia pelaburan saham/FCPO tuan Shafie Bustan. Kali ini, kita bercerita tentang komuniti pelaburan saham Abang Ensem pula.


Untuk makluman, screener yang digunakan oleh Abang Ensem dalam perlaburan saham sangat simple kalau nak dibandingkan dengan screener yang digunakan oleh pelabur-pelabur lain. Sebab itu ramai pelabur-pelabur baru (newbie), lebih mudah nak ikut cara pelaburan saham Abang Ensem. 


Beliau hanya menetapkan indikator RSI 30% sahaja sebagai penentuan kaunter-kaunter saham yang berpotensi untuk dibeli. Kemudian, apabila saham-saham tersebut telah meningkat harga sebanyak 6% (dalam tempoh seminggu hingga 2 minggu) ia akan dijual. 


Dan yang paling best sekali, dalam group telegram the 6% trade beliau telah mengadakan contest atau cabaran. Siapa anak-anak didik beliau yang berjaya perform dalam tempoh 1 bulan dengan menggunakan teknik 6% trade akan mendapat hadiah tertentu. 


Hadiah yang disediakan bukan biasa-biasa. Lumayan Beb.


Pada 1 Julai baru-baru ini beliau anjurkan satu lagi kontes saham. Pesertanya adalah seramai 30 orang dari kalangan ahli group telegram the 6% trade, whatsapp GUS dan GUSVA.


Kontes ini bakal berlangsung selama 3 bulan (sehingga 30 September) dan mereka perlu membuat profit 6% sekerap mungkin kerana mereka bakal diadili menerusi jumlah yang paling kerap mendapat 6%. Lebih mencabar lagi bila mana mereka tidak boleh sewenang-wenangnya memilih kaunter mereka sendiri sebaliknya, mereka hanya boleh membeli kaunter yang ada pada screener 6% Trade yang disenaraikan oleh Abang Ensem.


Tidak cukup dengan itu, modal yang dibenarkan untuk memulakan trading adalah semaksimum RM3K. Jadinya, 2 kali mencabar buat mereka. Dah la kaunter-kaunternya kebanyakannya sideway, lepas tu modalnya ciput pulak tu. Tak boleh la diorang nak layan 2-3 bid untuk dapat popit.

 

Baru la mencabar kan? Ini kerana hadiah yang ditawarkan adalah berupa gandaan modal yang dikeluarkan oleh peserta sekiranya mereka berjaya menjadi pemenang pertama. Manakala pemenang top 5 pula, akan berpeluang lepak makan dengan owner listed company selepas selesai PKP nanti.


Dan setakat 2 hari trading (1 & 2 Julai), nampaknya dah ada beberapa orang yang telah berjaya mencetak 6% popit. Moga mereka kekal istiqomah dengan popit yang sebegitu.


Setakat ini dah ada 3 peserta berjaya buat Popit 6% walaupun baru 2 hari kontes bermula
Setakat ini dah ada 3 peserta berjaya buat Popit 6% walaupun baru 2 hari kontes bermula
Setakat ini dah ada 3 peserta berjaya buat Popit 6% walaupun baru 2 hari kontes bermula
Setakat ini dah ada 3 peserta berjaya buat Popit 6% walaupun baru 2 hari kontes bermula.

Saham yang sedang hangat diperkatakan di Malaysia pada ketika ini

Dalam dunia saham juga tidak terkecuali ada berita-berita sensasi. Bagi mereka yang terlibat dalam dunia pelaburan saham, pasti tahu berita-berita sensasi berkaitan dengan saham dan syarikat-syarikat tertentu yang sedang diperkatakan pada ketika ini.

Sekiranya anda perasan, sebelum ini di media massa dan akhbar ada mengeluarkan berita sensasi tentang saham Eka Noodle, Top Glove, Coca Cola, MPAY, dan lain-lain. 

Kali ni tiba giliran saham syarikat Serba Dinamik pula yang mendapat perhatian para pelabur berikutan beberapa isu dalaman dan luaran.

Sebagai contoh, boleh tengok beberapa laporan akhbar berikut:

KWSP bimbang perkembangan terkini Serba Dinamik
KWSP bimbang perkembangan terkini Serba Dinamik. Sumber : https://www.bharian.com.my 

Pada 22 Jun, Serba Dinamik mengumumkan tuntutan sivil bagi kerugian yang dialaminya telah difailkan ke atas KPMG berikutan kecuaian profesional, pelanggaran kontrak dan pelanggaran kewajipan statutori. 

Dua hari kemudian, KPMG pula mengemukakan notis peletakan jawatan sebagai juruaudit Serba Dinamik berkuat kuasa serta-merta dengan menjelaskan tuntutan itu telah menjejaskan kemampuannya untuk meneruskan tugas audit secara bebas dan melaksanakan tanggungjawab profesional. 

Pertikaian pengauditan tersebut timbul daripada tindakan KPMG untuk mengetengahkan percanggahan melibatkan transaksi berjumlah RM4.54 bilion pada Mei tahun ini. Seterusnya Serba Dinamik turut mengumumkan keuntungan bersih berjumlah RM113.32 juta dan perolehan RM1.38 bilion bagi suku berakhir 31 Mac 2021 disumbangkan terutama oleh segmen operasi dan penyelenggaraan serta segmen kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan.

EY agrees to be Serba Dinamik independent reviewer, but with conditions
EY agrees to be Serba Dinamik independent reviewer, but with conditions

"Penjualan saham Serba Dinamik yang dilakukan oleh KWSP dan PNB akan memberi impak negatif kepada pelabur kecil. Kami juga menyeru semua rakyat Malaysia membeli 100 unit saham Serba Dinamik Holdings Berhad sebagai tanda sokongan terhadap syarikat anak tempatan yang berwibawa dan bertaraf global,”
Mohd Fadzil Hashim, Pengasas Malakat Mall

KWSP, PNB digesa hentikan penjualan sahan Serba Dinamik
KWSP, PNB digesa hentikan penjualan sahan Serba Dinamik. Sumber : https://www.sinarharian.com.my  

Sebelum ini, KWSP telah melupuskan 481,000 saham dalam Serba Dinamik Holdings Bhd dengan mengurangkan pegangan sahamnya dalam kumpulan perkhidmatan minyak dan gas itu kepada 9.90 peratus. 

Mohd Fadzil berkata, Serba Dinamik juga sedang berusaha untuk mengatasi isu dihadapi termasuk melakukan pertukaran besar dalam lembaga pengarah serta pengurusan kanan. “Ingatlah, mata pencarian 5,000 keluarga akan terjejas sekiranya masalah ini terus meningkat dan dibiarkan." 

KWSP dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia berkata, sebelum ini ia telah menjual 955,200 saham miliknya dalam kumpulan itu di pasaran terbuka pada 2 dan 3 Jun lepas. Bagaimanapun, KWSP masih kekal sebagai pemegang saham utama dalam syarikat berkenaan dengan 367,411 juta saham

Antara Saham-saham yang jatuh harga bermula pada 28 Jun 2021
Sebadinamik antara saham yang sedang jatuh pada ketika ini berikutan masalah yang melanda.

Serbadinamik antara saham yang sedang jatuh harga pada ketika ini disebabkan isu yang sedang dihadapai oleh syarikat tersebut. Siapa yang ada modal, boleh juga mengintai-intai peluang untuk membeli saham syarikat ini.


"Lumrah dalam pelaburan saham, setiap yang jatuh pasti akan naik kembali"


 

"Pada kali ini saham TOPGLOVE dan SUPERMAX touch harga terendah dalam masa setahun. Jadinya kepada anda yang taknak pening kepala nak cari kaunter long term untuk disimpan, boleh start belek-belek 2 kaunter bagus ini."


Sama-samalah kita doakan semoga keadaan dapat kembali pulih seperti sediakala supaya syarikat-syarikat sedia ada dapat terus bertahan, dan masih mampu menyediakan peluang-peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia.


Sekiranya anda memerlukan ilmu berkaitan dengan pelaburan saham, boleh belajar daripada 3 orang pakar seperti di bawah:

1) Dr Zul Izzi Nordin => https://ezy.la/LaburSaham

2) Shafie Bustan => https://ezy.la/LaburFCPO

3) Abang Ensem => https://abangensem.onpay.my


Sekian sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga dapat memberi manfaat kepada semua pembaca.


Info Berkaitan: