Rahsia Beli Tanah dan Jadikan Homestay di Atas Tanah Sendiri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Dalam ramai-ramai pengusaha homestay yang saya kenal, saya suka dengan cara tuan Shafie Bustan. Suka tengok cara beliau menguruskan homestay-homestay beliau yang kebanyakannya dibina di atas tanah sendiri.



Salah satu Homestay milik tuan Shafie Bustan yang dibina di Atas Tanah Sendiri
Salah satu Homestay milik tuan Shafie Bustan yang dibina di Atas Tanah Sendiri  

Setakat ini beliau dah ada beberapa homestay yang dibina di atas tanah sendiri. Dengan membeli tanah, kemudian dijadikan sebagai homestay membolehkan beliau mendirikan homestay-homestay mengikut citara sendiri. Setakat ini, beliau dah ada :
  • Homestay rumah batu
  • Homestay rumah kayu
  • Homestay kontena 
  • dan sebagainya.

Swimming Pool Yang terdapat di Villa Redan Homestay
Swimming Pool di Villa Redan Homestay
Gambar-gambar Villa Redan Homestay kepunyaan tuan Shafie Bustan
Sumber : Klik Di Sini

Swimming Pool Yang terdapat di Homestay Kontena Melaka
Swimming Pool di Homestay Kontena Melaka
Swimming Pool di Homestay Kontena Melaka
Homestay Kontena Melaka kepunyaan tuan Shafie Bustan
Sumber : Klik Di Sini

Homestay Rumah Kayu
Homestay Rumah Kayu kepunyaan tuan Shafie Bustan
Sumber : Klik Di Sini

Homestay Rumah Kayu
Homestay Rumah Kayu kepunyaan tuan Shafie Bustan
Sumber : Klik Di Sini


Kita yang tengok pun rasa sangat puas hati melihat Homestay-homestay kepunyaan Shafie Bustan.

Beliau bebas untuk menentukan design homestay  mengikut citarasa sendiri. 

  • Nak design macamana?
  • Nak buat landscape yang macamana?
  • Nak buat hiasan yang macamana? 
  • Nak buat Swimming Pool yang macamana?
  • dan lain-lain. 


Yang menariknya, kebanyakan tanah yang dibeli oleh tuan Shafie Bustan diperolehi melalui platform lelong pada harga jauh lebih murah di bawah harga pasaran. 


Contoh-contoh geran tanah
Contoh-contoh geran tanah : Sumber -> https://ezy.la/RahsiaTanah


Sebagai contoh, Tanah tepi Sungai seluas 2.5 ekar yang berjaya beliau beli pada harga RM45,900 sahaja.


REAL CASE STUDY TANAH ADA SUNGAI - RM45,900 


Ramai orang inginkan tanah di tepi sungai atau tanah berhampiran dengan sungai. Sebabnya nak buat kebun pun senang sebab berhampiran dengan sumber air.


Kanak-kanak suka dapat Bercuti di tepi sungai
Kanak-kanak suka dapat Bercuti di tepi sungai


Kalau nak buat tempat percutian pun best juga, sebab dah sedia ada tempat mandi manda. Anak-anak pengunjung  pasti suka. Boleh berkehmah, berkelah, mandi sungai, memancing ikan dan sebagainya 


Inilah dia Tanah lelong di tepi sungai yang dimenangi oleh tuan Shafie Bustan beberapa tahun yang lepas.


Geran tanah di Tepi Sungai Milik tuan Shafie Bustan
Geran tanah di Tepi Sungai Milik tuan Shafie Bustan

Sambil tengok tanah, sambil mandi sungai - tuan Shafie Bustan


Lelongan dilakukan di high court KL, d
an beliau merupakan satu-satunya pembida yang masuk acara lelong pada hari tersebut. 

Jadi, beliau berjaya MENANG pada harga rezab, tanpa perlu berlawan dengan sesiapa pun.


Macamana nak cari info-info berkaitan tanah lelong begini??

Beliau dah kongsikan dalam link ini -> https://ezy.la/RahsiaTanah


Ciri-ciri tanah lelong di tepi Sungai yang berjaya beliau perolehi:

  • Keluasan tanah 2.5 ekar 
  • FREEHOLD 
  • Kalau nak ambil kira rezab sungai tu boleh dapat sehingga 3 ekar juga 
  • Ada access jalan
  • Tanah ini berbentuk segi 4 
  • Cantik sahaja petaknya 




Beliau sudah pun panggil juru ukur cari batu sempadan tanah ini. 

Kalau tanam durian Musang king, memang best ni. Tambahan pula area Jelebu ini memang terkenal dengan kawasan penanaman durian bukit.



Sebenarnye, ramai yang tak ambil kisah tentang hal-hal tanah. Sedangkan banyak peluang diluar sana untuk memiliki tanah-tanah lelong. Tak kira lah tanah rezab melayu atau pun open title. 


Asalkan kita ada kesedaran pasal pentingnya pemilikan tanah, pasti kita akan berusaha ke arah itu. 


Apa yang beliau kongsikan adalah kisah benar, bagaimana kita boleh beli tanah dengan harga yang lebih murah dari harga pasaran.

Tanpa perlu membebankan financial kita!

Andai tiada cashflow sekali pun kita tak rasa perit.


Kesedaran demi kesedaran beliau cuba kongsikan kepada semua orang.


Tanah ini untuk generasi akan datang, agar kita semua dapat meningkatkan pegangan equity bumiputra dalam sektor hartanah.


Banyak lagi info-info yang penting beliau sudah tulis di link dibawah terutamanya berkaitan dengan tanah. 


Tips tips dan process flow yang penting .. 

Harap anda boleh baca dan praktikkan -> https://ezy.la/RahsiaTanah

Sumber -> https://ezy.la/RahsiaTanah

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini.  


Semoga bermanfaat. 


Info Berkaitan: