PKPB akan dilaksana di seluruh negeri Sabah berkuat kuasa 13 Okt kemudian diikuti pula Negeri Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya pada keesokan harinya..

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Perintah Kawalan Pergerakan (PKPB) akan dilaksana di seluruh negeri Sabah berkuat kuasa 12.01 tengah malam 13 Oktober hingga 26 Oktober 2020 - Menteri Kanan Pertahanan, Dato' Sri Ismail Sabri B YaakobSumber : Jabatan Penerangan Negeri Sabah

Kemudian pada keesokan harinya pula, diikuti oleh Seluruh Negeri Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya yang Berkuat Kuasa pada 12.01 Tengah Malam 14 Oktober Hingga 27 Oktober 2020.

Dalam tempoh 14 hari ini (13 Oktober hingga 26 Oktober 2020) bagi negeri Sabah dan (14 Oktober Hingga 27 Oktober 2020) bagi negeri Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya, pergerakan seluruh penduduk di Negeri tersebut perlu mengikuti peraturan seperti di atas.

Senarai SOP lanjut dan lebih terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.Aktiviti-aktiviti yang dilarang adalah seperti berikut;

  • Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak dibenarkan. Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan.
  • Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan.
  • Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi adalah ditutup.
  • Masjid dan surau serta rumah ibadat bukan Islam adalah DITUTUP.
  • Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis perkahwinan dan pertunangan adalah TIDAK DIBENARKAN.
  • Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga TIDAK DIBENARKAN.
  • Walaubagaimanapun, semua kegiatan ekonomi, industri dan perkilangan di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya masih dibenarkan beroperasi seperti biasa.

Senarai SOP lanjut dan lebih terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.

Kepada mereka yang terjejas sumber pendapatan dalam tempoh PKPB ini, anda boleh cuba lakukan 4 jenis sumber pendapatan seperti berikut:


Dengan kecanggihan teknologi dan ilmu yang ada pada hari ini, telah membolehkan ramai orang untuk melakukan kerja dari rumah.

Ya! Bekerja dari rumah merupakan pilihan terbaik dan pilihan paling tepat pada masa untuk mengelakkan kita bersesak di tempat tumpuan ramai orang, serta terhindar daripada bersentuhan di antara satu sama lain.

Jadi, sama-samalah kita berdoa semoga penularan Virus Covid-19 di 4 Negeri tersebut dapat dikawal dengan sebaik mungkin.. supaya penduduk di negeri-negeri tersebut dapat hidup dalam keadaan aman dan harmoni seperti sebelum ini. 


In Shaa Allah... Aamiin..


Info Berkaitan: