PKP3.0 : Cara Hasilkan pendapatan dalam USD lebih pantas dari Youtube

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Memandangkan sekarang ni ramai yang makin terkesan dengan PKP 3.0, jadi Team Export Mudah bersetuju untuk kongsikan ilmu ini supaya lebih ramai rakyat Malaysia berpeluang hasilkan pendapatan dalam USD yang lebih pantas dari Youtube.

Nak hasilkan pendapatan melalui Youtube perlu mengambil masa yang agak lama iaitu sehingga cukup 1,000 langganan dan 4,000 jam tontonan. Selagi tak berjaya mencapai syarat minimum tersebut, selagi itu anda tidak akan berjaya menjana pendapatan di Youtube. Nak capai kedua-dua syarat tersebut agak memakan masa, dalam masa yang sama anda juga perlu hasilkan lebih banyak video yang dapat menarik minat penonton. 

Cara Hasilkan pendapatan dalam USD lebih pantas dari Youtube

Anda tak sanggup nak menunggu di Youtube dengan lebih lama lagi??
Anda sekarang betul-betul terdesak perlukan duit dalam tempoh PKP3.0??

Kalau macam tu, anda boleh cuba menjalankan perniagaan di Platform Ebay. Satu platfrom yang sangat popular suatu masa dahulu, tapi sekarang semakin dilupai oleh rakyat Malaysia berikutan kemunculan platform-platform e-commerce yang lain seperti Ebay, Lazada, Ali Express, Taobao, 1688 dan lain-lain.

Sebenarnya kita dekat Malaysia sahaja yang lupakan ebay.... Sedangkan orang dekat luar negara masih bershopping sakan di ebay.

Untuk makluman semua, bisnes Ebay masih lagi masyuk dan rancak. Dekat bawah ni antara pendapatan terkini Team Export Mudah iaitu Encik Farhan dan Encik Fazley:

pendapatan terkini Team Export Mudah iaitu Encik Farhan dan Encik Fazley
Pendapatan terkini Team Export Mudah iaitu Encik Farhan dan Encik Fazley


Sebelum ini anda tentu dah biasa tengok rakan-rakan anda difacebook berjaya buat jualan di Shopee, sebagai contoh boleh baca di sini:

Tetapi, kebanyakan peniaga di Shopee mendapat keuntungan dalam nilai ringgit Malaysia.

Kalau jual satu barang dapat untung RM10, bermaksud RM10 lah keuntungan jualan mereka.

Tapi, berbeza bagi rakyat Malaysia yang berniaga di ebay seperti Encik Farhan dan Encik Fazley.

Mereka menjual produk-produk yang mudah didapati di kedai-kedai runcit atau pasaraya di seluruh Malaysia di platform ebay dengan menggunakan matawang USD (US Dollar).

Sebagai contoh, mereka menjual sebungkus ALICAFE ini..

Perbandingan harga AliCafe di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay
Perbandingan harga AliCafe di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay

  • Harga pasaran di Malaysia RM19.00
  • Harga yang mereka jual di e-bay USD29.90 atau bersamaan dengan RM120 

Hampir 6 kali ganda hasil jualan yang mereka perolehi dengan hanya menukar platform jualan sahaja..

Shopee, Lazada --------->>>>   Ebay

  • Jualan masih tetap dilakuan secara online.
  • Dapat jualan, kena hantar produk kepada pelanggan.
  • Cuma platform jualan sahaja yang berbeza.
  • Pada kumpulan pembeli yang berbeza..
  • Dan mendapat hasil jualan 6 kali ganda untuk jualan bagi satu unit produk

Work Smart!!

Ni contoh yang ke 2, mereka menjual ikan bilis di Ebay..


Perbandingan harga ikan bilis di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay
Perbandingan harga ikan bilis di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay

  • Harga pasaran di Malaysia RM100.00/kg
  • Harga yang mereka jual di e-bay USD65 atau bersamaan dengan RM260/kg

2.6 kali ganda hasil jualan yang mereka perolehi dengan hanya menukar platform jualan sahaja..


Contoh barangan Malaysia yang akan dihantar ke Findland melalui jualan di Ebay
Contoh barangan Malaysia yang akan dihantar ke Findland melalui jualan di Ebay


Selain 2 contoh di atas, saya kongsikan contoh 7 jenis makanan yang boleh dijual di Ebay.

7 JENIS MAKANAN MALAYSIA BOLEH JUAL DI EBAY

1) Junk food SUPER RING
  • Harga di Malaysia - RM9 untuk 3 pack yang besar
  • Jual di eBay - $20.70 USD = RM84.22
  • Perbezaan harga hampir 9 kali ganda   

2) Teh Boh Cameron
  • Harga di Malaysia - RM4.80
  • Jual di eBay - $8 USD = RM32.55
  • Perbezaan harga hampir 7 kali ganda 

3) Mee Maggi 
  • Harga di Malaysia - RM4
  • Harga jual di eBay - $15.50 USD = RM63.06
  • Perbezaan harga hampir 16 kali ganda 

4) Gula-gula Hacks
  • Harga di Malaysia - RM2.20
  • Harga jual di eBay - $7.50 USD = RM30.51
  • Perbezaan harga hampir 15 kali ganda 

5) Mamee Monster
  • Harga di Malaysia - RM3.50
  • Harga di eBay - $12.79 USD = RM52.04
  • Perbezaan harga hampir 15 kali ganda 

6) Serbuk Kari 25gram
  • Harga di Malaysia - RM1
  • Harga di eBay - $2.29 USD = RM9.32
  • Perbezaan harga hampir 10 kali ganda 


7) Old Town White Coffee Hazelnut
  • Harga di Malaysia - RM16
  • Harga di eBay - $19.88 = RM80.88
  • Perbezaan harga hampir 5 kali ganda 

Senarai di atas merupakan antara makanan Malaysia yang laku di eBay.
Sebenarnya Malaysia kaya dengan sumber makanan yang diminati dan ada sambutan di luar negera. Cuma kita sahaja yang tak tahu.

Antara makanan Malaysia yang laku di eBay
Antara makanan Malaysia yang laku di eBay

Mesti anda pun tak sangka kan.. jajan yang selalu kita makan boleh laku beratus unit di ebay. 

Ini antara makanan Malaysia yang dijual di eBay. Anda boleh masukkan listing dalam eBay nanti. (bagi yg dah ada akaun ebay)..😉

Contoh pastage dari Malaysia yang akan dihantar kepada pelangan-pelanggan di eBay
Contoh pastage dari Malaysia yang akan dihantar kepada pelangan-pelanggan di eBay

Buat kerja yang sama seperti anda berniaga di platform shopee.
Tapi hasil jualan dalam nilai (RM) setiap produk adalah berbeza.


Nak Belajar Cara Berniaga di Ebay??


Boleh dapatkan panduan Export Mudah bermula pada 10 Jun 2021...

Beli dalam tempoh tersebut untuk melayakkan anda mendapat diskaun sebanyak RM125.


Sila gunakan coupon code : SUPPORTPEOPLE

pada borang tempahan untuk membolehkan anda mendapat diskaun sebanyak RM150.




Contoh email notifikasi pendapatan terkini yang diperolehi daripada ebay
Contoh email notifikasi pendapatan terkini yang diperolehi daripada ebay


Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini.
Semoga bermanfaat.


Info Berkaitan: