PKP3.0 : Nak Tahu Cara Jual Barang Kedai Runcit Ke Oversea dan Dapat Income Macam Ni?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ramai masih tak tahu yang kita sebenarnya boleh jual barang-barang yang ada dekat kedai runcit ke oversea pada harga berganda-ganda menerusi platform Ebay. Contohnya :
  • Minyak Yu Yi 1botol harga RM11.00, tapi kita boleh jual pada harga RM88.42
  • Keropok keping 1kg harga RM15.00, tapi kita boleh jual pada harga RM147.97
  • Milo 3 In 1 harga RM13.80, tapi kita boleh jual pada harga RM180.97

Jual barang kedai runcit ke oversea dan dapat income macam ni
Jual barang kedai runcit ke oversea dan dapat income macam ni

Lepas tolak kos pos dan Ebay fees, masih lagi boleh untung sekitar 5 ke 10 kali ganda lebih banyak berbanding jual dekat Shopee / Lazada. Kerja sama banyak, tapi untung beza berganda!

Sebenarnya ada ramai orang kita yang senyap-senyap buat 4-5 angka walaupun secara part time. Salah seorang daripada adalah Puan Dila, Dia adalah seorang surirumah saja. Masih boleh jana pendapatan bila ada ilmu.

Apa perlu buat?
  1. Senaraikan produk yang berpotensi dekat Ebay
  2. Tunggu order masuk
  3. Terima bayaran, terus uruskan penghantaran

Sebagai contoh:

Jual ALICAFE

Perbandingan harga AliCafe di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay
Perbandingan harga AliCafe di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay

  • Harga pasaran di Malaysia RM19.00
  • Harga yang mereka jual di e-bay USD29.90 atau bersamaan dengan RM120.00 

Hampir 6 kali ganda hasil jualan yang mereka perolehi dengan hanya menukar platform jualan sahaja..

Shopee, Lazada --------->>>>   Ebay

  • Jualan masih tetap dilakuan secara online.
  • Dapat jualan, kena hantar produk kepada pelanggan.
  • Cuma platform jualan sahaja yang berbeza.
  • Pada kumpulan pembeli yang berbeza..
  • Dan mendapat hasil jualan 6 kali ganda untuk jualan bagi satu unit produk

Jual Ikan Bilis

Perbandingan harga ikan bilis di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay
Perbandingan harga ikan bilis di pasaran Malaysia dan dijual dalam pasaran ebay

  • Harga pasaran di Malaysia RM100.00/kg
  • Harga yang mereka jual di e-bay USD65 atau bersamaan dengan RM260/kg

2.6 kali ganda hasil jualan yang mereka perolehi dengan hanya menukar platform jualan sahaja..


Jual Beg Ikea

Jual Beg Ikea di ebay pada harga USD2.40 (RM9.60) - 11 Unit Sold
Jual Beg Ikea di ebay pada harga USD2.40 (RM9.94) - 11 Unit Sold

  • Harga pasaran di Malaysia RM1.90
  • Harga yang mereka jual di e-bay USD2.40 atau bersamaan dengan RM9.94

Kalau dah rezeki tu, jual bag ikea pun masyukkkk.

Sungguh tak sangka kan?

Benda macam ni pun ada orang beli dekat Oversea.

Ada banyak lagi yang boleh kita jual dengan keuntungan berganda.



Jual Minyak Rambut Brylcreem

Jual minyak rambut Brylcreem dalam pasaran ebay pada harga USD21.90 (RM90.80) - 34 Unit Sold
Jual minyak rambut Brylcreem di ebay pada harga USD21.90 (RM90.80) - 34 Unit Sold

Serius arr, jual barang macam ni pun ada 34 sold?

Haha...itulah dia..tak cari, memang tak jumpa.

Idea untuk anda list barang di Ebay.

Pi skodeng kat ebay cepat-cepat ye!

Dari 1 item ni, anda akan jumpa berpuluh malah beratus item best lagi.

Jual Garam Himalaya

Jual Garam Himalaya di ebay pada harga USD16.90 (RM69.97) - 13 Unit Sold

Jual DVD Lagu kanak-kanak
Jual DVD Lagu kanak-kanak di ebay pada harga USD22.90 (RM94.81) - 9 Unit Sold

Baby Shark In The House!

Haa, gitu lah orang berniaga. Di mana ada peluang, terus sahaja grab!

Barang untuk kanak-kanak, memang ada demand jual kat mana-mana pun.

Kita yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia bisnes online ni, kena pandai cari peluang juga.

Boleh dijadikan sebagai salah satu idea untuk tambah listing produk anda di ebay. 


Jual OXY Cover

Jual OXY Cover di ebay pada harga USD335.00 (RM1400.30) / 5 tube - 44 Unit Sold

Jual Kopi Tongkat Ali

Jual Kopi Tongkat Ali di ebay pada harga USD18.90 (RM78.25) - 14 Unit Sold

Kopi Tongkat Ali, laris juga!

Haa, produk-produk asas ginseng ni memang ada demand dekat oversea. 

Kalau kena dengan cara, memang bisnes ebay anda boleh meletop jual produk macam ni.

Kena rajin buat research tau. Guna function Advanced Search tu ya.

Cari apa lagi produk berkaitan ginseng ni yang laku keras di ebay.

Terus listing kalau rasa boleh jual. πŸ‘ŒπŸ»


Jual Scaboma Lotion

Jual Scaboma Lotion di ebay pada harga USD15.99 (RM66.20) - 12 Unit Sold

Scaboma lotion ni pun salah satu item yang laku keras di ebay.

Ubat ni boleh juga digunakan untuk hapuskan penyakit kudis buta. 

Cara penggunaan untuk kutu rambut, lumurkan lotion ni ke keseluruhan rambut dan kepala hingga rata dan biarkan selama 6-8 jam. Bau dia wangi macam lotion yang biasa.

Tapi Scaboma Lotion ni hanya sesuai digunakan untuk orang yang berat badan bawah 50kg sahaja. Tidak sesuai untuk bayi dan bayi pramatang.

Produk ni asal dari US juga, mungkin sebab tu produk ni laku di ebay US 😁 

Jual Susu Tepung Similac

Jual Susu tepung Similac di ebay pada harga USD78.80 (RM326.23) - 4 Unit Sold

Jual YOKO YOKO

Jual YOKO YOKO di ebay pada harga USD39.00 (RM161.46) - 9 Unit Sold

YOKO YOKO pun ada demand di US.

Anda jangan kata susah nak cari produk ni. Kat farmasi di seluruh Malaysia ada banyak jual tau.

Jadi, tak ada alasan untuk tak buat listing.

Cuba lah tengok, orang jual USD 39 untuk 3 Yoko Yoko ni. Tak termasuk shipping tu. 

Buat lah kira-kira berapa profit. Onz tak Onz?

Boleh terus follow buat tau. ☺️

Dan banyak lagi produk yang terdapat di kedai-kedai runcit Malaysia berjaya di jual di laman web Ebay.

7 JENIS MAKANAN MALAYSIA BOLEH JUAL DI EBAY

1) Junk food SUPER RING
  • Harga di Malaysia - RM9 untuk 3 pack yang besar
  • Jual di eBay - $20.70 USD = RM84.22
  • Perbezaan harga hampir 9 kali ganda   

2) Teh Boh Cameron
  • Harga di Malaysia - RM4.80
  • Jual di eBay - $8 USD = RM32.55
  • Perbezaan harga hampir 7 kali ganda 

3) Mee Maggi 
  • Harga di Malaysia - RM4
  • Harga jual di eBay - $15.50 USD = RM63.06
  • Perbezaan harga hampir 16 kali ganda 

4) Gula-gula Hacks
  • Harga di Malaysia - RM2.20
  • Harga jual di eBay - $7.50 USD = RM30.51
  • Perbezaan harga hampir 15 kali ganda 

5) Mamee Monster
  • Harga di Malaysia - RM3.50
  • Harga di eBay - $12.79 USD = RM52.04
  • Perbezaan harga hampir 15 kali ganda 

6) Serbuk Kari 25gram
  • Harga di Malaysia - RM1
  • Harga di eBay - $2.29 USD = RM9.32
  • Perbezaan harga hampir 10 kali ganda 


7) Old Town White Coffee Hazelnut
  • Harga di Malaysia - RM16
  • Harga di eBay - $19.88 = RM80.88
  • Perbezaan harga hampir 5 kali ganda 

Senarai di atas merupakan antara makanan Malaysia yang laku di eBay.
Sebenarnya Malaysia kaya dengan sumber makanan yang diminati dan ada sambutan di luar negera. Cuma kita sahaja yang tak tahu.

Antara makanan Malaysia yang laku di eBay
Antara makanan Malaysia yang laku di eBay

Jual Snek Julie's Love Letter di ebay pada harga USD39.90 (RM165.82) - 2 Unit Sold

Love Letters pun boleh terbang ke oversea.

Makanan made in Malaysia memang jadi pilihan ramai orang. 

Bukan hanya yang datang melancong, shopping melalui online platform pun boleh tahan meriahnya.

Jadi, anda yang berbisnes di ebay ni, boleh take action.

Variasikan senarai listing produk di kedai ebay anda.

Jual Mamee Monster di ebay pada harga USD29.90 (RM123.79) - 3 Unit Sold

Nak lebih untung jual in bulk.

Barang kecil seperti Mamee Monster ni perlu jual dalam paket yang ada pakej.

Contohnya, ada 10 atau 20 pcs dalam 1 pakej.

Kita kira lah berapa kos yang dikeluarkan untuk:
  • Harga 10 atau 20 paket Mamee Monster
  • Anggaran shipping cost untuk penghantaran ke oversea (berdasarkan anggaran berat packaging)

So, calculate dan decide berapa harga nak jual.

Kalau orang lain boleh dapat untung dengan jual Mamee Monster, takkan kita nak rugi kan?

Jadi, kena buat sampai jadi! πŸ’ͺ🏻


Jual Bam Serai di ebay pada harga USD20.88 (RM86.44) - 2 Unit Sold

Produk brand OK memang boleh jual dekat oversea.

Ini, Balm Serai pula. Fuhhh~

Orang yang duduk oversea pun memang beli barang buatan Malaysia. 😍

Jadi, teruskan buat listing sampai berjaya dapat sale.

Ohh ya, jangan lupa untuk buat research juga. 

Dapatkan item-item yang sedang tinggi demand di ebay. πŸ‘ŒπŸ»

dan banyak lagi yang tidak dapat untuk disenaraikan kesemuanya di sini.

Nak tahu lebih detail, boleh klik link di bawah


Mereka menjual produk-produk yang mudah didapati di kedai-kedai runcit atau pasaraya di seluruh Malaysia di platform ebay dengan menggunakan matawang USD (US Dollar).

Mesti anda pun tak sangka kan.. jajan yang selalu kita makan boleh laku di ebay.

Tips yang baru buka akaun Ebay
  • Lepas buat akaun jangan terus listing
  • Payment akan dighold selama 21 hari
  • Jual barang yang modalnya kecil
  • Sekiranya akaun anda dah ada feedback, akaun anda akan lagi secure'
  • Pastikan anda kira betul-betul kos barangan sebelum letak harga jual
  • Kaji Courier yang berbaloi dan selamat 

4 Tips Bisnes di Ebay
  • Gambar yang menarik
  • Elakkan harga pos yang mahal dari harga barang 
  • Jangan bida barang sendiri guna akaun lain
  • Layan pertanyaan atau aduan pelanggan

Proses Berbisnes Ebay

Sumber : Klik Di Sini


Nak Belajar Cara Berniaga di Ebay??


Boleh dapatkan panduan Export Mudah bermula pada 10 Jun 2021...

Beli dalam tempoh tersebut untuk melayakkan anda mendapat diskaun sebanyak RM125.

Sila gunakan coupon code : SUPPORTPEOPLE

pada borang tempahan untuk membolehkan anda mendapat diskaun sebanyak RM125.



Kandungan ebook Panduan Export Mudah :- πŸ‘‡

1. Pendahuluan
2. Pengenalan EBay dan paypal
3. Syarat-Syarat dan keperluan untuk buka akaun ebay
4. Buka akaun ebay dan paypal
5. Ebay vs Shopee Dan Lazada
6. Dropshipping
7. Mindset buat duit dengan ebay
8. Jangan Jual di ebay
9. Spy produk laku percuma
10. Spy produk percuma
11. Spy produk laku berbayar
12. Spy produk laku berbayar 2
13. Strategi pemilihan produk (beginner)
14. Strategi pemilihan produk (long term)
15. Kira untung barang
16. Listing barang ebay
17. Semak order
18. Cara bungkus & pos barang
19. Syarikat kurier
20. Tips syarikat kurier
21. Withdraw paypal ke bank
22. Cancel order
23. Revise negative feedback
24. Open case paypal
25. Naikkan selling limit
26. Hubungi Ebay
27. Strategi Keuntungan berganda
28. Out-of-stock option
29. Beli rumah dan kereta guna duit ebay
30. Penutup
31. Support
32. Update : buat invois paypal
33. Update : uruskan order menggunakan flexipack
34.  Update : Selesaikan masalah akaun kena suspend selepas register sebagai seller ebay

Dan ada lagi tajuk-tajuk yang owner Panduan Export Mudah yang update. Itu untungnya ebook ni. Boleh update tajuk dari semasa ke samasa 😍

Ini lah sebab kenapa anda perlukan ebook ini. Terdapat banyak ilmu berguna dan anda perlukan ilmu ni untuk jadi businessman yang berjaya di Ebay. πŸ‘ŒπŸ»
  • HARGA DISKAUN - RM125
  • HARGA ASAL - RM250
  • JIMAT      - RM125
  • KOD DISKAUN -  SUPPORTPEOPLE
  • BERMULA 10 JUN 2021


Macam mana nak spy produk yang laku di ebay secara percuma

Anda nak tahu, macam mana nak spy produk yang laku di ebay secara percuma?

Kalau anda dah ada ebook, boleh terus refer kepada bab 10.

Dalam bab ni ada dikongsi step by step. Macam mana korang nak tengok produk yang seller lain jual.

Tak perlu bayar pun nak guna tools ni. Percuma sahaja di ebay.

Tapi, rugilah kalau tak manfaatkan betul-betul.

Bila dah dapat ebook, sila baca sehingga faham. Sambil tu jenguk-jenguklah kedai ebay anda. Update apa-apa yang patut. πŸ˜‰


4 Tips untuk geng ebay

Buat Research
Kaji dan pilih niche yang khusus untuk menjual. Jangan jual barang yang sama dengan kaedah yang sama

Tetapkan harga mula bida (starting bid) atau harga tetap (fixed proces) yang terlalu tinggi
Jika produk anda di bida, mulakan dengan harga terendah iaitu harga pasaran dan jangan letak harga rizab

Jenis-jenis yuran
Ambil tahu jenis-jenis yuran di Ebay. Kemudian, tetapkan harga mengikut formula kira untung rugi

Deskripsi produk
Tulis deskripsi barang selengkapnya. Pembeli ebay mahu tahu keterangan lengkap sama ada barang baru, lama, ada kotak, ada jaminan dan sebagainya.

Sumber : Klik Di Sini


3 BULAN JANA 6 ANGKA

Apa anda sedang lalui sekarang, semuanya telah dilalui oleh sahabat ebay kita yang terdahulu.

πŸ‘‰Buka akaun

πŸ‘‰Cari barang ebay

πŸ‘‰Masukkan barang dalam kedai

πŸ‘‰Hantar barang

Semua mereka dah lalui.

Dan hanya yang kental dan konsistent sahaja akan sampai ke puncak ini.

3 bulan sahaja gais,  dapat jana sale hingga 6 angka.


Ini bukan rekaan. 

Dia pun bermula dengan ebook Export Mudah.

Bezanya dia bayar dengan harga RM250. Tapi anda cuma perlua bayar RM125 sahaja.

Content semua sama.


Buktikan! Walau bayar RM125 pun akan dapat result sama macam ni.

Yeahhh...we can do it.


Grab ebook masa Firesale ni memang berbaloi. Jimat RM125


Contoh Testimoni. Sumber : Klik Di Sini

Jual Ragi Je Pun.. Untung Sampai RM32118

Haaa…Ibu-ibu sekalian…kenal tak ape benda ni? Kalau selalu masuk dapur, in Shaa Allah kenal…πŸ€ͺ

Ragi yang dijual di ebay. Sumber : Klik Di Sini


Ok…tak nak cakap banyak!…Jom kita kira berapa untung jual benda ni dekat Ebay

  • Harga jual dekat Ebay = $76.99 (~RM318)
  • Harga dekat kedai or Shopee = RM25
  • Ebay & Paypal Fee (15%) = $11.55 (~RM47)
  • Kos pos DHL = RM140

Jadi, untung per unit = RM318 - RM25 - RM47 - RM140 = RM106 / unit


Berjaya dijual 303 unit, total untung RM106 x 303 = RM32,118


Dah cukup sangat nak beli emas dari leher ke kaki….😜


Sebab tu Sis Dila cakap best buat bisnes Ebay ni…Untung dia besar…
Kalau kita jual dekat lazada / shopee, mungkin 1 unit boleh untung bawah RM10…Jual kat Ebay, 10 kali ganda untung dia…Kerja lebih kurang sama banyak, tapi untung berbeza.


So uolls pun kena ambil peluang ni sebenarnya unless memang dah level kayangan T20…😎


Contoh Testimoni. Sumber : Klik Di Sini

Contoh Testimoni. Sumber : Klik Di Sini

PKP 3.0 ni tak tahu lah bila akan tamat. Entah-entah sampai tahun depan pun tak settle lagi. Ekonomi Malaysia pun makin teruk, jadi eloklah kalau anda prepare siap-siap buat duit tepi. 😊

P/s : Kalau ada kenalan yang kena buang kerja, student or tengah menganggur, dipersilakan kongsikan info ini kepada mereka biar sama-sama mendapat manfaat.

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini.
Semoga bermanfaat.


Info Berkaitan: