Mana Lebih Untung? Beli Rumah "BUSUK" ke Rumah "WANGI"?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Rumah "Busuk" yang terdiri daripada rumah Lelong atau Rumah Subsale kurang diminati oleh sebahagian besar rakyat Malaysia, mungkin disebabkan keadaan rumah tersebut yang kelihatan buruk atau rosak berdasarkan persepsi masing-masing. 

Contoh Rumah "Busuk" yang terdapat kerosakan dan perlu diperbaiki
Contoh Rumah "Busuk" yang terdapat kerosakan dan perlu diperbaiki 

Rumah "Wangi" pula merupakan rumah yang baru siap di bina, menjadikan ia kelihatan cantik dan sempurna. Sudah pasti rumah yang "wangi" dan cantik menjadi pilihan sebahagian besar rakyat Malaysia, walaupun secara realitinya tidak semua orang mampu membeli rumah "wangi" tersebut.

Rumah "Wangi" yang sentiasa menjadi idaman
Contoh Rumah "Wangi" yang sentiasa menjadi idaman kebanyakan orang
Sumber : Klik Di Sini

Persepsi : Rumah "Busuk" dahlah Buruk...  Hodoh! rosak sana-sini pula tu... Mana ada kelas nak beli rumah macam tu!! 

Tapi, tahukan anda??... Tidak semua rumah busuk ini berada dalam keadaan teruk ataupun rosak...

Sebagai contoh, anda boleh lihat sendiri keadaan 2 rumah "busuk" di bawah yang dibeli secara lelong.


1. Rumah "Busuk" yang berbau "WANGI" Di Langkawi Kedah dibeli pada harga RM112 Ribu

Rumah "busuk" Di Langkawi Kedah yang dibeli pada harga RM112 ribu
Contoh Rumah "busuk" Di Langkawi Kedah yang dibeli secara lelong pada harga RM112 ribu

Contoh Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" berbau "WANGI" Di Langkawi Kedah yang dibeli pada harga RM112 Ribu

Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" yang dibeli pada harga RM112 ribu
Contoh Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" di Langkawi Kedah yang dibeli pada harga RM112 ribu
Sumber : Klik Di Sini


2. Rumah "Busuk" yang berbau "TERSANGAT WANGI" dibeli pada harga RM210 Ribu

Rumah "busuk" yang dibeli pada harga RM210 ribu
Contoh Rumah "busuk" yang dibeli secara lelong pada harga RM210 ribu
Sumber : Klik Di Sini

Adakah anda mendapati rumah "busuk" tersebut buruk ataupun rosak?

Tentu tidak bukan?

Walaupun rumah "busuk", tapi baunya lebih wangi malah tersangat wangi daripada rumah yang sedia ada "WANGI". 

Sebab apa saya cakap macam tu?

Sebab rumah wangi (rumah baru) yang kebanyakannya dijual oleh pemaju perumahan, anda hanya akan dapat sebuah rumah sahaja semasa membelinya.
  • Anda tidak akan dapat peralatan elektrik dan perabot percuma kecuali anda bayar lebih atau anda beli show house... 
  • Anda tidak akan dapat rumah yang telah direnovate secara percuma..
  • Anda tidak dapat membeli rumah lebih murah daripada harga pasaran..

Ya betul!! Kebanyakan "rumah wangi" (rumah baru) yang dijual oleh pemaju dijual pada harga pasaran (market Value). Jarang kita jumpa rumah baru yang dijual sehingga 50% lebih rumah daripada harga pasaran.

Sebagai contoh, anda boleh tengok sendiri contoh dokumen pembelian rumah "busuk" seperti di bawah:

Contoh Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" Yang Dibeli Jauh Lebih Murah Daripada Harga Pasaran

3. Contoh Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" yang dibeli pada harga RM105 Ribu

Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" yang dibeli pada harga RM105 ribu
Contoh Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" yang dibeli pada harga RM105 ribu

Bagaimana dengan keadaan rumah-rumah tersebut?
Adakah rumah tersebut rosak teruk?

Ada bahagian daripada rumah tersebut yang perlu dibaiki atau perlu dilakukan sedikit renovasi...
Itu memang adat ketika membeli rumah "busuk".


4. Rumah "Busuk" yang dibeli di Cameron Highland Pahang

Sebagai contoh, anda boleh tengok keadaan rumah "busuk" di bawah pada hari pembeli masuk ke rumah tersebut buat kali pertama..

Keadaan rumah "busuk" semasa pembeli masuk buat kali pertama
Keadaan rumah "busuk" semasa pembeli masuk buat kali pertama

Keadaan rumah "busuk" semasa pembeli masuk buat kali pertama
Keadaan rumah "busuk" semasa pembeli masuk buat kali pertama
Sumber : Klik Di Sini

Anda nak tahu berapa harga yang diperolehi semasa membeli rumah "busuk" tersebut?

Rumah "busuk" Camerond Highland Pahang ini berjaya dibeli pada harga Cuma RM117 ribu sahaja

Tuan rumah lama tinggalkan banyak perabot dan beberapa peralatan elektrik. Kerosakan rumah tersangatlah minor. Tidak banyak kos yang perlu dikeluarkan untuk memperbaiki kerosakan rumah tersebut.
Setelah di "touch up" serba sedikit, anda boleh tengok keadaan semasa rumah "busuk" yang dibeli pada harga RM117 ribu ini menerusi pautan berikut


Menarik bukan?
Dahlah dekat kawasan peranginan. Senang nak dapat penyewa harian mahupun penyewa bulanan. Dapat pula rumah "busuk" yang dah 85% bersedia untuk disewakan. 
Memang murah rezeki bila dapat peluang macam ni... Selamat duit gaji daripada membayar ansuran pinjaman rumah tersebut.

5. Rumah "Busuk" yang dibeli di Kajang, Selangor

Contoh rumah "busuk" yang seterusnya ni pun tak kurang hebatnya...
Rumah yang dijadikan sebagai office disebabkan kedudukannya terletak berhampiran dengan pelbagai kemudahan yang terdapat di sekitar Kajang, Selangor. Rumah "busuk" ini dibeli pada harga RM120 ribu ringgit sahaja. Dalam rumah "busuk" ini terdapat bermacam-macam jenis perabot untuk kegunaan pejabat.

Contoh Rumah Lelong Di Kajang yang dibeli pada harga RM120 ribu
Contoh Rumah "busuk" Di Kajang yang dibeli pada harga RM120 ribu
Sumber : Klik Di Sini

Anda boleh lihat sendiri keadaan rumah "busuk" ini menerusi pautan berikut:


Anda nak teruskan lagi untuk melihat contoh "rumah busuk" yang lebih menarik?

Saya syorkan kepada anda supaya tarik nafas terlebih dahulu...

Relakskan minda... 

Tenangkan fikiran...

Supaya anda tidak terkejut melihat perubahan drastik yang berlaku kepada rumah "busuk" terakhir ini....


6. Rumah "Busuk" yang dibeli di Ayer Keroh, Melaka

Contoh rumah "busuk" yang seterusnya merupakan rumah teres 1 tingkat, lot tepi, dibeli di Ayer Keroh Melaka pada harga RM190 ribu. 

Contoh Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" Di Ayer Keroh Melaka yang dibeli pada harga RM190 Ribu

Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" di Ayer Keroh Melaka yang dibeli pada harga RM190 ribu
Contoh Dokumen Pembelian Rumah "Busuk" di Ayer Keroh Melaka yang dibeli pada harga RM190 ribu
Sumber : Klik Di Sini

Keadaan Asal Rumah "Busuk" di Ayer Keroh Melaka yang dibeli pada harga RM190 ribu
 Keadaan Asal Rumah "Busuk" di Ayer Keroh Melaka yang dibeli pada harga RM190 ribu

Keadaan semasa Rumah "Busuk" di Ayer Keroh Melaka yang dibeli pada harga RM190 ribu
Keadaan semasa Rumah "Busuk" di Ayer Keroh Melaka yang dibeli pada harga RM190 ribu
Sumber : Klik Di Sini

Terkejutkan apabila melihat perubahan drastik yang berlaku kepada rumah "busuk" ini.

Disebabkan rumah "busuk" ini dibeli pada harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran, jadi pemilik rumah "busuk" ini telah menggunakan lebihan daripada perbezaan harga tersebut untuk melakukan kerja-kerja renovasi kepada rumah "busuk" ini.

Dengan erti kata yang lain, setelah kerja-kerja renovasi selesai dilakukan. 

Pemilik rumah "busuk" ini berjaya mendapat sebuah rumah lot tepi yang lengkap dengan kemudahan swimming pool, pertambahan bilik, kelengkapan elektrik untuk kesemua bilik, dan kelengkapan perabot pada harga pasaran bagi sebuah rumah "wangi" di kawasan tersebut. 

Mana lebih untung?

Anda beli rumah "wangi" pada harga RM350 ribu, tapi dapat sebuah rumah kosong  sahaja.
Atau
Anda beli rumah "busuk" dengan kos yang hampir sama, tapi anda dapat sebuah rumah yang lengkap dengan kemudahan sebuah homestay 7 bintang.

Anda boleh melihat keadaan semasa rumah "busuk" yang dibeli pada harga RM190,000 ini menerusi pautan berikut:


Jadi, berikut merupakan tips membeli rumah yang telah dikongsikan oleh tuan Shafie Bustan:


Tips membeli rumah yang telah dikongsikan oleh tuan Shafie Bustan

1. Market Value (harga pasaran)
Jangan membeli rumah yang melebihi harga pasaran. Sekiranya anda membeli dari pasaran lelong, sekurang-kurangnya belilah rumah di bawah 20% daripada harga pasaran.  Sekiranya dapat membeli rumah yang lebih rendah daripada nilai (20%) tersebut lagi bagus. Terdapat banyak contoh real case study yang telah beliau lakukan semasa membeli rumah lelong dengan harga yang lebih rendah 20% daripada harga pasaran.
Untuk mendapatkan nilai pasaran di sesuatu kawasan, anda boleh semak dengan penilai hartanah. Sekiranya anda mempunyai kawan yang bekerja sebagai pegawai bank,  anda juga boleh minta bantuan daripada rakan anda untuk dapatkan "market value" daripada panel penilai hartanah yang menjadi rujukan mereka.

2. Market Rental (Kadar Sewaan Rumah Di Sesuatu Kawasan)
Beli rumah "busuk" dari pasaran subsale dan lelong adalah perkara yang mudah disebabkan hartanah tersebut telah pun siap berbanding rumah "wangi" yang kebanyakannya masih dalam pembinaan semasa anda membelinya. Bila rumah dah siap, anda sudah boleh tahu berapa kadar sewa rumah di kawasan tersebut.
Jadi, anda sendiri boleh tentukan nak buat sewaan bagaimana? Nak sewakan rumah secara fully furnish ker (lengkap dengan perabot), nak sewakan rumah kosong sahaja ker, atau nak buat sewa mengikut bilik.
Terpulang kepada pilihan anda. Lihat kepada kesesuaian masa anda untuk menguruskan penyewa sekiranya anda jadikan sebagai bilik sewa. Dalam masa yang sama juga, anda perlu tengok berapa modal yang perlu dikeluarkan untuk buat partition atau nak lengkapkan perabot di rumah tersebut. Buatlah kira-kira, berapa kadar sewa yang boleh diperolehi berdasarkan harga anda membeli tersebut. Yang penting sekali, sila pastikan aliran tunai adalah positif.

3. Modal 
Untuk membeli rumah biasanya anda perlu menyediakan wang pendahuluan dan "legal fees". Sekiranya anda membeli rumah "busuk" dari pasaran lelong, anda perlu bersedia dengan kos pembaikan dan juga bayaran tunggakkan kos penyelenggaran, cukai pintu dan sebagainya. Sila buat semakan pada Proclamation Of Sale (PoS), untuk pastikan samada pihak bank "cover" atau tidak bayaran tunggakkan tersebut? Sekiranya pihak bank tak "cover", anda perlu buat sedikit "Homework" untuk mendapatkan maklumat berkaitan dengan tunggakan-tunggakan tersebut supaya anda tidak menanggung kerugian sebaik sahaja rumah tersebut sah menjadi milik anda.
 
4. Pinjaman
Sebelum anda membeli atau melabur dalam hartanah, terlebih dahulu anda perlu menyemak kelayakan pinjaman. Setakat mana kemampuan anda untuk membayar balik pinjaman yang bakal anda ambil?
Kemampuan dan kelayakkan adalah 2 perkara yang berbeza.
Anda layak dapat pinjaman tidak semestinya anda mampu untuk membayar balik pinjaman tersebut. Kelayakan pinjaman dikira berdasarkan CCRIS dan juga slip gaji sahaja, tanpa mengambil kita komitmen kewangan anda ditempat lain. Sebaiknya carilah hartanah yang dapat dibeli mengikut kemampuan kewangan anda sendiri.

5. Kemudahan Lain 
Semasa anda melakukan lawatan tapak sebelum membeli rumah, sila ambil masa untuk melihat kemudahan-kemudahan lain yang ada di sekitar kawasan rumah yang ingin dibeli. Semak samada di kawasan tersebut ada kemudahan seperti sekolah,  berhampiran dengan universiti?, berhampiran dengan pejabat-pejabat kerajaan?, berhampiran dengan shopping mall? dan sebagainya.
Semak juga, bagaimana cara nak access ke tempat tersebut samada berhampiran dengan lebuhraya ke, berhampiran dengan setesen komuter, keretapi atau LRT ker, berhampiran dengan stesyen bas ke, ada Grab car, teksi dan sebagainya. Lebih banyak aktiviti lawatan tapak yang anda lakukan, lebih banyak yang dapat  anda pelajari tentang kawasan tersebut. Anda boleh nampak samada kawasan tersebut sudah cukup matang atau belum melalui kepadatan penduduk sesuatu tempat. Lihat pada kemudahan-kemudahan semasa yang dapat anda lihat sahaja! Jangan ambil kira khabar-khabar angin tentang kemudahan yang masih belum ada dan kononya akan didirikan di kawasan tersebut. Sebagai contoh, tidak lama lagi akan didirikan stesen MRT ke, 2 tahun lagi akan didirikan hospital ke, akan didirikan lapangan terbang ke dan sebagainya. Sebabnya dibimbangkan nanti sebelum projek-projek tersebut siap, anda tak mampu nak "simpan" hartanah tersebut tanpa ada sebarang pulangan. Kebarangkalian yang boleh berlaku ialah, sementara menunggu "booster" yang masih belum siap, tapi hartanah anda sudah kena lelong dengan pihak bank. Terdapat beberapa real case study yang pernah saya kongsikan sebelum ini tentang hartanah-hartanah yang berhampiran dengan MRT kena lelong disebabkan harga pembelian yang terlalu tinggi.


Semasa Memberi Hartanah yang penting sekali adalah HARGA HARTANAH 

Sekiranya harga hartanah terlalu mahal dan diluar daripada kemampuan anda, lebih baik jangan beli.

Terlebih dahulu anda perlu semak harga "per sqt area" rumah di kawasan tersebut. 
Terdapat banyak lagi pilihan rumah-rumah murah yang lebih kurang sama kemudahannya terdapat dalam sesebuah kawasan.

Sekiranya boleh dapat beli pada harga yang murah, kenapa nak bayar lebih??

Adakah anda sudah terlalu kaya atau mempunyai lebihan duit yang tidak tahu dekat mana hendak dibelanjakan?
atau;
Adakah anda membeli rumah disebabkan "zero downpayment" atau pun disebabkan hartanah tersebut mempunyai potensi kenaikan harga pada masa akan datang?

Sekiranya anda mempunyai modal, sebaiknya belilah rumah "busuk" dalam pasaran lelong disebabkan anda berpeluang membeli hartanah pada harga yang lebih murah.

Pendek kata “CASH IS KING“.

Namun begitu, terlebih dahulu anda perlu faham tentang "process flow" dan risiko-risiko sewaktu membeli hartanah lelong.

Sekiranya anda masih takut-takut hendak membeli rumah disebabkan tiada ilmu, saya boleh rekemenkan kepada anda 2 rujukan yang dapat membantu anda membeli rumah murah di bawah harga pasaran. Rujukan yang saya maksudkan ialah: 

Rumah Pertama Paksa Rela (Klik Di Sini)

Ebook RumahLelong (Klik Di Sini)

Kedua-dua rujukan di atas telah membantu ramai orang untuk membeli rumah-rumah murah di bawah harga pasaran melalui pasaran hartanah Subsale (rumah terpakai) dan pasaran hartanah lelong (rumah yang di lelong oleh pihak yang memberi pinjaman disebabkan pemilik asal gagal membayar pinjaman dalam tempoh tertentu). 

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini, semoga dapat memberi manfaat.