REKOD HARGA PASARAN MINYAK SAWIT MENTAH TERTINGGI DALAM SEJARAH

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pada 6 bulan pertama tahun 2021, harga pasaran minyak sawit mentah sekitar dalam RM3000 hingga RM4000 satu tan. Semasa harga minyak sawit mentah naik ke paras harga 
RM4,773.50 pada 18 Mei 2021 itu dah dikira harga tertinggi pada masa tu. Boleh rujuk di sini -> Daily Chart FCPO

Rekod Harga Pasaran Minyak Sawit Mentah Tertinggi Dalam Sejarah
Rekod Harga Pasaran Minyak Sawit Mentah Tertinggi Dalam Sejarah
Sumber : Klik DI Sini

Pada masa tu (Januari hingga Jun 2021) kalau harga minyak sawit mentah dapat cecah RM5000 satu tan dah kira tinggi sangat. Jarang-jarang boleh dapat harga tinggi macam tu.

Tapi, itulah dunia pasaran harga sawit. Ada masa turun.. Ada masa naik..
Dan berita paling menggembirakan pekebun-pekebun sawit ialah pada minggu kedua bulan Oktober 2021, di mana harga minyak sawit kebanyakannya berada pada paras RM5000 ke atas untuk satu tan.

Dan prestasi cemerlang tersebut berterusan sehingga masuk ke tahun 2022.  Sehingga ada rekod harga tertinggi dalam sejarah, apabila harga minyak sawit mentah mencapai RM8,076.50/tan pada 2 Mac 2022

"Rekod harga tertinggi pasaran Minyak Sawit Mentah ialah RM8,076.50 pada 2 Mac 2022.. sehingga menyebabkan harga Minyak Masak dalam pasaran melambung Naik sehingga 2 kali ganda..."


Peluang Untuk Mendapat Manfaat Melalui Kesan Kenaikan Harga Minyak sawit


Selain daripada pekebun-pekebun kecil, sebenarnya kita juga boleh mendapat manfaat kesan daripada kenaikan harga minyak sawit ini iaitu dengan cara membuat pelaburan saham dengan membeli saham FCPO (Future Cruide Palm Oil)

Sebagai contoh, boleh tengok dalam carta di bawah:

Sumber : Klik DI Sini


Pelabur saham FCPO (Future Cruide Palm Oil) ini berjaya mendapat keuntungan sebanyak 147 point sehari bersamaan dengan RM3625 sehari (147XRM25) pada ketika rekod keputusan ini diperolehi.


FCPO merupakan Kontrak Niaga Masa Hadapan Minyak Sawit Mentah yang didagangkan oleh BMD (Bursa Malaysia Derivatives) dalam RM (Ringgit Malaysia) 

Walaupun tiada duit nak beli tanah dan tiada modal untuk terlibat dalam penanam pokok kelapa sawit, tapi semua orang masih boleh menikmati keuntungan kenaikan harga minyak sawit iaitu melalui pelaburan saham.

Ya! Harga tanah sekarang ni bukan murah kalau tiba-tiba rasa nak beli tanah sebab nak tanam pokok sawit.

Lepas dah beli tanah, nak kena beli anak-anak pokok sawit. Kos Lagi!

Sementara menunggu pokok-pokok sawit membesar sehingga boleh dituai, harga minyak sawit dah berubah-ubah masa tu. Kemungkinan harga minyak sawit dah tak semahal ini.

Jadi, nak mudah dapat untung, beli dan jual sahaja saham-saham berkaitan industri ini iaitu dengan membuat pelaburan saham FCPO (Future Cruide Palm Oil). 

Daily Chart FCPO  Kepunyaan Salah Seorang Pelabur


Ni daily chart fcpo setakat hari jumaat lepas. Market ini buat gap saja..
Kejap gap up .. 
Kejap gap down ... 
Siapa yang overnight jadi pening..
Mana satu nak hold .... 


Sumber : Klik DI Sini

Aku memang tak gemar bila ada gap yang besar ... 
Susah nak masuk intraday .. 
Masuk awal sangat nanti kena cut loss .. 
Masuk lambat rasa geram lak kat market ... 
Susah nak kawal emosi bila trade ... 
.


Sumber : Klik DI Sini

Trading ni lebih mudah jika anda boleh bersabar.
Lebih senang bila anda sentiasa bertenang..
Tidak marah pada market ... 
Tidak tergopoh-gopoh .... 
..
Ada orang beli saham FCPO (Future Cruide Palm Oil) ni dan simpan.
Peram... Sehingga harga pasaran minyak sawit tinggi meroket.
..
Sebagai contoh.. 
Pelabur yang beli saham FCPO pada 20 Januari 2022 ketika harga harga pasaran minyak sawit 3,474/tan. Kemudian jual semula saham FCPO pada 2 Mac 2022 pada harga pasaran minyak sawit 8,076.50/tan.
..
Cuba kira terdapat berapa perbezaan point dekat situ.
..
8076.50 - 3473
= 4,602.50 point (Dalam tempoh setahun lebih)
..
Satu point bersamaan RM25.00
4,602.50 X RM25
= RM115,062.50 (Durian Runtuh)
.
Ya!! Memang bertuah sunggu kepada sesiapa yang tahu harga pasaran minyak sawit mentah boleh naik setinggi ini. 
.
Kalau ada dalam kalangan kawan-kawan kita yang tersenyum lain macam, mungkin dia tergolong antara mereka yang bertuah dapat keuntungan macam ni.. 
.
Nak berjaya sampai ke tahap macam tu kena pandai Teknikal analysis berkaitan dengan saham FCPO.
Boleh rujuk dalam panduan berani trade dibawah


Sekiranya perlukan bahan rujukan yang lain berkaitan dengan pelaburan saham dan FCPO, anda boleh rujuk kepada 3 orang sifu di bawah:

1) Dr Zul Izzi Nordin

2) Shafie Bustan

3) Abang Ensem

Mereka bertiga dah lama terlibat dalam bidang pelaburan Saham.

Ilmu-ilmu dan kepakaran mereka telah dapat membantu ramai orang mendapatkan keuntungan melalui pelaburan saham.

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini.
Semoga bermanfaat.


Info Berkaitan:

Labels

BANDAR BARU SETIA AWAN PERDANA (2) BANKRAP (4) Batu gajah Perak (3) beli rumah busuk (3) Beli Rumah Lelong (25) beli rumah pertama (1) Bisnes Travel (1) Blog Carian Homestay Malaysia (5) Bota kanan (1) Cameron Highland (2) Carian Homestay Malaysia (7) D'AMAN RESIDENSI MERU JAYA (1) ebook percuma (3) Ebook Rahsia Buat Duit Tambah-Tambahan Dengan Homestay (2) ebook rahsia homestay (1) Ebook Senarai Homestay (3) emas (4) harga emas (2) hARTANAH (33) Hartanah Lelong (15) Homestay (135) Homestay di Batu Gajah Perak (2) Homestay di Cameron Highlands (2) Homestay di Ipoh Perak (3) Homestay di Kelantan (9) Homestay Di Langkawi (3) Homestay Di Melaka (15) Homestay di Port Dickson (4) Homestay di Seremban (2) Homestay di Seri Iskandar Perak (5) Homestay di Tanah Rata Cameron Highlands (1) Homestay Malaysia (4) Homestay Melaka (8) HOMESTAY SERI ISKANDAR (6) Homestay Seri Iskandar Perak (2) Hotel (5) hotel murah (1) Ilmu hartanah (17) Ilmu Kewangan (5) Ilmu pelaburan (8) ilmu pelaburan hartanah (16) Ilmu pelaburan saham (3) IPOH PERAK (2) jadikan homestay sebagai lubuk buat duit (1) kerja part time (5) KWSP (5) Labur atau lebur (1) Langkawi (3) lelong (21) Lelong Rumah (3) Lelongan LPPSA (9) LPPSA (15) MAPS THEME PARK (1) MORATORIUM (7) Pak Ya homestay (9) Pak Ya Homestay di Batu Gajah Perak (2) Pak Ya Homestay Seri Iskandar Perak (5) Pelaburan (10) pelaburan emas (5) PELABURAN HARTANAH (38) Pelaburan Saham (29) pendapatan pasif (3) Perak (7) rahsia homestay (2) Rangkaian Pak Ya Homestay (3) Rumah baru di Manjung Perak (2) Rumah baru di Seri Manjung Perak (1) Rumah baru di Taman Desa Harmoni Bota Kanan (1) RUMAH DI IPOH (1) RUMAH DI mERU jAYA (1) rumah di seri manjung (4) Rumah di Sitiawan (2) Rumah lelong (72) Rumah Teres 1 Tingkat (5) Rumah Untuk Dijual (4) SAMUDERA RESIDENCE SERI MANJUNG PERAK (2) Senarai Homestay (3) Senarai Homestay (20) Senarai Homestay di batu Gajah Perak (2) Senarai Homestay di Johor (1) Senarai Homestay di Kelantan (2) senarai homestay di Malaysia (8) Senarai Homestay di Melaka (3) Senarai Homestay di Negeri Johor (1) Senarai Homestay di Perak (5) Senarai Homestay di Terengganu (1) Senarai Homestay Melaka (1) senarai Rumah (2) Senarai Rumah Murah (1) Seri Iskandar Perak (5) Seri Manjung Perak (3) Sitiawan (2) Taman Desa Harmoni (1) TAMAN MANJUNG POINT SEKSYEN 2 (1)