Daily Chart FCPO

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sekarang ni harga minyak sawit masih lagi tinggi iaitu RM4,234.50 satu tan pada 27 Mei 2021..

Sumber : Klik DI Sini

Di bawah ini merupakan rekod harga tertinggi Minyak Sawit Mentah sejak Mac 2021 sehingga 6 Mei 2021 (Khamis) lalu.

  • RM4,247.50 (15 Mac 2021) 
  • RM4,270.00 (9 April 2021) 
  • RM4,306.50 (21 April 2021) 
  • RM4,376.50 (22 April 2021) 
  • RM4,428.50 (23 April 2021) 
  • RM4,502.00 (3 Mei 2021) 
  • RM4,525.50 (4 Mei 2021) 
  • RM4,548.50 (5 Mei 2021) 
  • RM4,652.00 (6 Mei 2021)
  • RM4,758.50 (7 Mei 2021) 
  • RM4,773.50 (18 Mei 2021) Rekod Harga Tertinggi 
  • RM4,329.00 (25 Mei 2021) 
  • RM4,234.50 (27 Mei 2021)

Peluang Untuk Mendapat Manfaat Melalui Kesan Kenaikan Harga Minyak sawit


Selain daripada peneroka dan anak peneroka, sebenarnya kita juga boleh mendapat manfaat kesan daripada kenaikan harga minyak sawit ini iaitu dengan cara membuat pelaburan saham dengan membeli saham FCPO (Future Cruide Palm Oil)

Sebagai contoh, boleh tengok dalam carta di bawah:

Sumber : Klik DI Sini


Pelabur saham FCPO (Future Cruide Palm Oil) ini berjaya mendapat keuntungan sebanyak 147 point sehari bersamaan dengan RM3625 sehari (147XRM25) pada ketika rekod keputusan ini diperolehi.


FCPO merupakan Kontrak Niaga Masa Hadapan Minyak Sawit Mentah yang didagangkan oleh BMD (Bursa Malaysia Derivatives) dalam RM (Ringgit Malaysia) 

Walaupun tiada duit nak beli tanah tanah dan tiada modal untuk terlibat dalam penanam pokok kelapa sawit, tapi semua orang masih boleh menikmati keuntungan kenaikan harga minyak sawit iaitu melalui pelaburan saham.

Ya! Harga tanah sekarang ni bukan murah kalau tiba-tiba rasa nak beli tanah sebab nak tanam pokok sawit.

Lepas dah beli tanah, nak kena beli anak-anak pokok sawit. Kos Lagi!

Sementara menunggu pokok-pokok sawit membesar sehingga boleh dituai, harga minyak sawit dah berubah-ubah masa tu. Kemungkinan harga minyak sawit dah tak semahal ini.

Jadi, nak mudah dapat untung, beli dan jual sahaja saham-saham berkaitan industri ini iaitu dengan membuat pelaburan saham FCPO (Future Cruide Palm Oil). 

Daily Chart FCPO  Kepunyaan Salah Seorang Pelabur


Ni daily chart fcpo setakat hari jumaat lepas. Market ini buat gap saja..
Kejap gap up .. 
Kejap gap down ... 
Siaapa yang overnight jadi pening..
Mana satu nak hold .... 


Sumber : Klik DI Sini

Aku memang tak gemar bila ada gap yang besar ... 
Susah nak masuk intraday .. 
Masuk awal sangat nanti kena cut loss .. 
Masuk lambat rasa geram lak kat market ... 
Susah nak kawal emosi bila trade ... 
.
.
Ni statement aku hari jumaat .. 
Scalping saja .. 
Ada 9 entry aku masuk ... 
7 win .. 
2 loss .... 
Waduhss ... 
Tapi net masih untung sebanyak RM1000 .... 

Sumber : Klik DI Sini

Trading ni lebih mudah jika anda boleh bersabar.
Lebih senang bila anda sentiasa bertenang..
Tidak marah pada market ... 
Tidak tergopoh gopoh .... 
.
.
Teknikal analysis tidak susah mana pun.
Boleh rujuk dalam panduan berani trade dibawah


Simple ... mudah faham .... 
Tapi walaupun anda ikut teknik yang sama, bezanya adalah tahap kesabaran masing-masing.
Tak ada yang betul atau salah dalam teknik trading.
Semua itu berbalik pada risk management kita.

Lagi kita tak nak rugi, lagi besar rugi yang kita akan dapat nanti. 
Bila anda takut dengan kerugian, anda akan trade dengan harapan.
Cuba tengok balik trading journal anda.

Waktu musim PKP penuh yang bermula dari 1 hingga 14 Jun ini, apa kata isi masa lapang dengan belajar trade saham. Sekiranya perlukan bahan rujukan, anda boleh rujuk kepada 3 orang sifu di bawah:

1) Dr Zul Izzi Nordin

2) Shafie Bustan

3) Abang Ensem

Mereka bertiga dah lama terlibat dalam bidang pelaburan Saham.

Ilmu-ilmu dan kepakaran mereka telah dapat membantu ramai orang mendapatkan keuntungan melalui pelaburan saham.

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini.
Semoga bermanfaat.


Info Berkaitan: