Rumah Lelong Teres 3 Tingkat Pada 3 Ogos 2021..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Memandangkan bulan 8 ini lelongan rumah mula di buka secara peringkat, banyak listing rumah lelong dah mula masuk.

Sebagai contoh, boleh satu unit lelongan awam ini:

  • Rumah teres 3 tingkat
  • Unit intermedia
  • Di taman TTDI GROVE, Kajang
  • FREEHOLD 

Rumah Lelong Teres 3 Tingkat
Rumah Lelong Teres 3 Tingkat


Unit baru ini!

Tengok lah gambar yang pelelong ini kasi 

Unit virgin, Masih baru.


Anda boleh tengok type iris ini.

Boleh nampak floor plan sekali di internet. 

Boleh tahu berapa selling price waktu launching dulu. 


Kalau tak silap starting price rumah ni dulu RM880k. 

Unit disini adalah FREEHOLD dengan gated dan guarded. 

Mempunyai design rumah yang moden. 


Built up area unit ini lebih kurang 2494sqt. Cukup besar dan selesa, dah lah rumah 3 tingkat pula tu. 


Kalau unit ini bagus, kenapa kena lelong pula ?? 

Sebenarnye ramai tak faham!


  • Bukan salah rumah ini kena lelong..
  • Bukan kawasan tidak bagus.. 
  • Bukan rumah ini berhantu ker..


Sebenarnya bukan salah project ini, tapi salah peminjam sebab tak bayar loan. 

Bila peminjam tak mampu nak bayar installment housing loan, sudah tentulah bank lelongkan rumah tersebut.


Mari kita tengok sedikit detail pembeli yang terdapat dalam proclamation of sale seperti dibawah ini.


Cuba tengok pada nombor ic pemilik asal rumah ini. Tengok pada tahun beliau lahir. Berapa umur nya??


Pengisytiharan Jualan Rumah Lelong
Pengisytiharan Jualan Rumah Lelong


Waktu beli rumah teres ini pinjaman dibuat secara joint loan.

Seorang lahir pada tahun 1990 dan seorang lagi lahir pada tahun 1988.  

Masih muda sangat pemilik rumah ini. Anda boleh kira berapa umur mereka sekarang.


Harga rezab lelong pula RM597k.


Kalau lelongan ini tiada pembida, sudah tentu lelongan seterusnya harga rezab akan turun lagi 10%.

 

Jika mereka beli dengan harga RM880k, berapa ratus ribu pula nak kena top up nanti disebabkan harga jual dari lelongan awam tidak boleh cover baki loan di bank.


Kalau kita dalam situasi ini mesti tak senang duduk dibuatnya memikirkan rumah yang nak kena lelong.. 


Kena kira berapa amount nak kena top up nanti, kalau tidak bank akan ambil legal action sehingga boleh menyebabkan jatuh bankrupt.

 

Ngeri .. 

Jangan main-main bab pinjaman bank ... 


Semua Ini berbalik pada kemampuan kita beli rumah tersebut .. 

Mungkin masa beli dulu target beli dan jual .. 

Nak flip ... 


Orang kata flip rumah landed ini untung banyak .. Masyuk banyak .. 

Harga rumah pula sentiasa naik .. 

Mana boleh rugi beli rumah ... 

Tengok 10 tahun lepas .. 

Berapa harga rumah landed ... 


Begitu lah sangkaan mereka diluar sana, melihat pada average harga..

  • Harga rumah 10 tahun lepas .. 
  • 20 tahun yang lepas ... 
  • 30 tahun yang lepas .. 

Berapa jer harga tanah .. 

Berapa jer harga rumah waktu tu ...


Berhati-hatilah dalam pelaburan hartanah kerana ini adalah pelaburan jangka masa panjang.


Tengoklah proses beli rumah yang melibatkan banyak pihak, tidak semudah saham atau emas untuk kita cairkan.


Kita kena fikir betul-betul .. 

Buat kira-kira .. 

Buatlah analysis ... 


Ada orang memang buat untung dalam bidang ini.

Tapi ada juga yang terkandas ... 

Jangan pula kita terjebak dalam golongan terkandas itu ... 


Nasihat saya, ikut baju badan sendiri ... 

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memuhasabah diri kita dan dapat dijadikan sebagai pengajaran kepada bakal-bakal pembeli rumah. 

Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini.

Semoga bermanfaat.

P/s : Sekiranya anda nak beli rumah lelong yang harga murah-murah di bawah harga pasaran, boleh dapatkan caranya menerusi link ini https://ezy.la/RumahLelong

Info Berkaitan: