Discount Hartanah RM500k, Harga jadi RM229k

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Bila tengok unit commercial yang kena lelong, rasa ngeri bila tengok harga lelongan yang dah turun kaw-kaw punya.

Ini merupakan salah satu contoh Lelongan awam under RHB bank. Setakat ini harga Sudah pun turun sebanyak RM500,900, menjadikan harga rezab cuma RM229,000 sahaja. 

Discount Hartanah RM500k, Harga jadi RM229k
Discount Hartanah RM500k, Harga jadi RM229k

Unit ini terletak di Legoland, Medini Iskandar, Johor.


Ini bukan separuh harga, tapi lebih daripada separuh berbanding dengan harga sebelum ini.

Sudah Banyak kali unit ini keluar lelong, tapi belum ada yang berminat untuk beli. Belum terjual lagi setakat ini


Madini Walk terletak dekat Legoland, Medini Iskandar, Johor


Situasi macam ni tidak bagus bagi pihak bank. Bila banyak unit yang terjual kena lelong, bermaksud kadar NPL (Non performing loan) pun tinggi.

 

Bank ada kasi loan, tapi peminjam tak mampu nak bayar dan akhirnya terlelong  


Legoland, Medini Iskandar, Johor
Legoland, Medini Iskandar, Johor


Walaupun terdapat perbezaan antara baki loan dan harga jual dari lelongan awam itu perlu dibayar oleh owner lama.

Tapi kalau dah dia pun takde duit, boleh menyebabkan jatuh muflis. Bank pun tak dapat apa, dapat jadi hutang lapuk sahaja.


Agak merisaukan jugalah sebenarnya. Kesannya bank boleh memperketatkan lagi dari segi kelulusan pinjaman rumah. Jadi, selepas ini dah semakin susah pula dapat loan. Tak ke naya orang-orang yang terkemudian nak membeli rumah.


Okay lah itu tentang property di atas. Sebenarnya ada terlalu banyak list rumah yang kena lelong sekarang ini.

Sebagai contoh, boleh tengok di bawah:


Dan ada ada banyak lagi senarai rumah lelong yang terdapat di platform-platform yang disediakan oleh pelelong.

Berminat nak mempelajari ilmu Lelong dan hartanah??, Boleh baca dan belajar dulu menerusi link yang disediakan di bawah.


Sekian sahaja perkongsian saya pada kali ini. Semoga bermanfaat.

Tolong share kan jika anda rasakan info ini bermanfaat.

Terima kasih kerana sudi membaca.


Info Berkaitan: